8% остава данъкът върху лихвите по депозитите

Бюджетната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10%, предаде БГНЕС. Предложениет

Бюджетната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10%, предаде БГНЕС. Предложението бе отхвърлено от мнозинството в бюджетната комисия, която разглежда на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност. Предложението на ГЕРБ бе включено в преходните и заключителните разпоредби на този закон. По този начин лихвите по депозитите ще продължат да се облагат с 8% както досега, стига при окончателното разглеждане и гласуване на текста в пленарна зала да не настъпи промяна.
„Нашите банки са свръхликвидни и се чудят къде да намерят място на парите, за да работят“, заяви по време на заседанието председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя е автор на предложението за връщане на размера на данъка до 10%, както той бе въведен от Симеон Дянков при първия кабинет „Борисов“.
„Призовавам ви да гласувате за този текст в името на справедливостта на данъчната система“, каза Менда Стоянова.
Срещу връщането на 10% ставка се обявиха от Реформаторския блок в лицето на Мартин Димитров, както и представителите на ДПС и БСП, които бяха част от управлението, въвело промяната. Според Мартин Димитров пък РБ винаги са твърдели, че са против всички данъчни увеличения.
„Сигналът е много лош, а потенциалните допълнителни приходи в бюджета са минимални. Нямаме нужда от такава мярка, която да показва покачване на данъците, докато търсим растеж“, каза след гласуването Димитров.
Бюджетната комисия отмени и въведеното от правителството на Пламен Орешарски възстановяване на внесения 10% данък на хората с най-ниски доходи. Това решение обаче не засяга кръга от лица, които ще искат да се възползват от въведената от Орешарски мярка в началото на 2015 година.

COMMENTS

WORDPRESS: 0