8-годишно момиче прочете 111 книги за една година

Илияна от Силистра е най-четящото дете. Тя прочете цели 111 книги за една година и спечели наградата „Читател на годината" на местната библиотека. Кат

Илияна от Силистра е най-четящото дете. Тя прочете цели 111 книги за една година и спечели наградата „Читател на годината“ на местната библиотека. Като всяко дете на нейната възраст, тя обича приказните герои. Любимата й книга е „Матилда”, защото героинята също много обича да чете книги.
В детския отдел на силистренската библиотека, сред рафтовете с хиляди книги, Илияна се чувства като у дома си. Майката възпитава дъщеря си с четене. Тя води момиченцето си в библиотеката, още когато е на 6 години.
„В един момент ни свършиха книгите, които имахме в къщи и трябваше да се снабдим с нова литература. Така се озовахме в библиотеката”, разказа майката на детето Детелина Иванова пред Нова тв.
Илияна става редовен читател. Всички там я познават и въпреки това останали смаяни, когато системата им показала, че 8-годишното момиченце, е прочело 111 книги през миналата година.
Любознателни като нея са и съучениците й, макар да са само втори клас.