Правителството харчи над 70 бона за интернет

Министерският съвет харчи по 73 980 лв. годишно за интернет на около 250 администрации. Това показва справка, изготвена за „Монитор". Правителст

Министерският съвет харчи по 73 980 лв. годишно за интернет на около 250 администрации. Това показва справка, изготвена за „Монитор“. Правителството е собственик на домейна government.bg за територията на България, който се ползва от всички министерства и администрации в държавата – областни, общински, териториални и всички специализирани структури, до които има изградена свързаност чрез Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ).
На всички тях Министерският съвет доставя централизирано интернет. Доставката се извършва чрез избран изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки с открита процедура за възлагане на обществена поръчка въз основа на сключен договор, който месечно излиза около 6165 лв. Достъпът до глобалната мрежа е със следните параметри – 300 МB международен интернет трафик и 500 МВ български интернет трафик, за който не се заплаща.
С оглед на информационната сигурност на всички персонални компютри в администрацията на Министерския съвет е инсталиран антивирусен софтуер от ново поколение, с годишен разход 19 027 лв., а пощенските и мрежовите услуги се защитават с хардуерни устройства на Cisco Systems – годишният разход е на стойност 18 993 лв. Софтуерът се подменя без допълнително заплащане при излизане на нови версии, уточняват от правителствената пресслужба.
Част от министерствата и другите административни структури имат алтернативен достъп до интернет като по този начин си осигуряват резервна услуга 365 дни по 24 часа седем дни в седмицата. Към настоящия момент единствено администрацията на Министерския съвет не ползва алтернативна свързаност с глобалната мрежа.
За нуждите на информационните системи за управление на средствата от Европейския съюз и по европейски проект е реализиран специализиран възел за достъп до интернет, предназначен единствено за нуждите на тези информационни системи, като средствата за предоставяне на интернет в размер на 2976 лв. месечно се заплащат от Европейския съюз.
Софтуерните пакети също се подменят без допълнително заплащане при излизане на нови версии.

COMMENTS

WORDPRESS: 0