Доходен бизнес: Протестърите прибрали над 6 млн. лева

Сумата от 6 250 970 лева са налели чужди фондации в организации, управлявани от видни представители на протестите по софийските улици.  Ан

Сумата от 6 250 970 лева са налели чужди фондации в организации, управлявани от видни представители на протестите по софийските улици.
 Антоанета Цонева, Асен Генов, настоящият служебен вицепремиер и доскорошен протестър Христо Иванов (и тримата от „Протестна мрежа“) Саша Безуханова и, разбира се, кръгът „Капитал“, който осигуряваше медийно гражданския патос, са най-добре платените актьори в протестния спектакъл, пише „Труд“.
 Основните кредитори са три – фондация „Америка за България“, Тръст за гражданското общество в Централна и Източна Европа и фондация „Чарлз Стюърт Мот“. Всички те раздават пари в „подкрепа на развитието на гражданското общество“.
 Така в периода между 2009 и 2013 година Институтът за развитие на публичната среда с председател Антоанета Цонева, е получил 530 000 лева за реализация на четири проекта от „Америка за България“ и Тръста за Централна и Източна Европа.
 Настоящият министър на правосъдието, вицепремиер в служебния кабинет – Христо Иванов, е програмен директор на Българския институт за правни инициативи. Въпреки че заема държавен пост, в сайта на БИПИ той още фигурира като началник. За две години БИПИ е финансиран с 1 117 000 лева.
 Докато Антоанета Цонева получава голяма част средствата по проекти, свързани с „инициатива за прозрачни и честни избори“, тоест обучаването на наблюдатели, то фондацията на Иванов се занимава основно с измисляне на предложения за реформи в съда и прокуратурата.
 
Една от „първите дами“ на протеста – Саша Безуханова, е председател на Управителния съвет на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Финансирането на тази организация е от най-сериозните – 1 303 000 лева. Парите са получени в периода 2009-2012 година. С парите Безуханова „свързва експертността на гражданското общество, бизнеса, изследователите и младите политически лидери“.
 
Най-активният говорител на „Протестна мрежа“ – Асен Генов, е получил най-скромно заплащане. Фондация „14-ти януари“, която Генов ръководи заедно с Константин Павлов-Комитата, е захранена със „скромните“ 170 000 лв. Ако приемем, че американците са спазили железния принцип на капитализма – добри пари за добра работа – то очевидно фалцетът на Генов не дава очакваните резултати.
 
Огромна сума – 3 милиона лева – е заделена за бизнес кръга на Иво Прокопиев, чийто издания „Капитал“, „Капитал дейли“ и „Дневник“, който е достъпен само в интернет, са трибуната, от която българската общественост научава за правилните действия на протестиращите. Парите дава фондацията „Америка за България“. Отделно фондацията „Капитал“ получава от същия донор още 130 970 лева. Това може би дава отговор на въпроса защо съпругата на бизнесмена – Галя Прокопиева, която е и изпълнителен директор на „Икономедиа“ -дружеството – издател на вестниците, беше активен участник в протестите срещу предишното правителство.
 
Какво показва сметката – организациите на трима от членовете на „Протестна мрежа“ – Антоанета Цонева, Асен Генов и Христо Иванов, за по-малко от четири години са получили финансиране за над 1 800 000 лева.
ВИП протестиращи като Саша Безуханова и Галя Прокопиева пък са свързани и управляват организации, които са взели повече от 4 млн. лв. Тези факти създават определен дискомфорт относно спонтанността на народното недоволство и гражданската доблест на неговите водачи, но на фона на историческото им дело не бива да сме дребнави. 
На снимката: Саша Безуханова 
Снимка: „Труд“

COMMENTS

WORDPRESS: 0