69 735 украинци са влезли в България за по-малко от 20 дни

69 735 украинци са влезли в България за по-малко от 20 дни

Украинците, влезли в България от началото на войната с Русия, са 69 735 души. От тях на територията на страната ни са останали 33 516 души, като една

Украинците, влезли в България от началото на войната с Русия, са 69 735 души. От тях на територията на страната ни са останали 33 516 души, като една трета са деца. Това обяви на брифинг вицепремиерът Калина Константинова, която оглавява щаба, отговарящ за потока от украински бежанци на територията на България. „За първи път в историята на Европейския съюз се случва подобна криза. Не е имало такава вълна от бежанци от десетилетия. Само за пример – при войната в Сирия годишният наплив от бежанци към България бе около 21 000 души. Сега за малко повече от две седмици са над 60 000 души. Това са предимно майки с деца“, коментира Калина Константинова.
Ще се изградят нова софтуерна програма за регистрация, нова законодателна рамка във всички сектори и институции, нов информационен портал на 4 езика.
В България идващите от Украйна ще имат право на временна закрила, достъп до подслон, храна, образование, работа, здравни грижи.
Държавата ще осигури 40 лева на ден за бежанец, настанен в хотел. Парите ще получават собствениците на хотелите. По тази линия държавата ни очаква финансова помощ от Европейския съюз, като една от страните, приели най-много бежанци от Украйна.
Калина Константинова благодари на всички доброволци, които и до момента поемат основната тежест при работата с бягащите от ужасите на войната в Украйна.

Стоп кадър: БНТ

COMMENTS

WORDPRESS: 0