648 са вече потвърдените у нас, в София тестват медици от общинските болници (видео)

За последните 24 часа има 24 нови потвърдени случая на коронавирус в страната, от тях в болница са 12, от изследвани 376. Общият брой на случаите

За последните 24 часа има 24 нови потвърдени случая на коронавирус в страната, от тях в болница са 12, от изследвани 376. Общият брой на случаите у нас е 648. Увеличението е с 3,8%. Това заяви на сутрешния брифинг генерал Венцислав Мутафчийски.

Съпоставени с броя на загиналите и с броя на изписаните, активните случаи у нас стават 560.

От последните 24 случая – 15 са в София: в „Пирогов“ са шестима, в „Света Анна“ – един, Инфекциозна болница – един, „Токуда“ – един, и шестима са амбулаторни.

В Кърджали има нови двама. В Пазарджик има един нов случай.

Във Велико Търново има трима нови заболели. Това е цяло семейство, което в последните години живее в Англия. Те са се завърнали в България и са изолирани. В лека степен са проявите на заболяването при тях. Сред тях е и 9-годишно дете.

В Сливен има една жена. В Смолян – един нов случай. В Бургас – също един нов случай.

Трима са новите заразени сред медицинските специалисти – санитар от „Пирогов“, лаборантка и санитарка от Кърджали.

Излекувани са 62. Осем са изписани през последното денонощие – във ВМА -3, Велико Търтново – един, Варна – един, Бургас – двама, Видин – един. Общо 40 мъже и 22 жени на средна възраст 48 години.

Починалите са 26, с двама нови – 44-годишна жена от Сливен, която е била на хемодиализа през последните години и мъж от „Пирогов“, който е бил приет в тежко състояние и интубиран, впоследствие пробата му за коронавирус се е оказала положителна.

231 са пациентите в болница, 32 са в интензивни отделения.

В София тече една от най-големите акции по тестуване за коронавирус в общински болници – 365 лекари и медицински сестри се изследват се тестват с PCR. 95 здравни специалисти от Първа и Втора градска болница, в които има отделения за коронавирус, ще бъдат изследвани. Други 95 души от първа линия също подлежат на тестуване, уточни ген. Мутафчийски.

Общия брой на тестваните медицински служители ще бъде 449 души. Все по-големи групи се обхващат с изследвания, съобщи шефът на щаба. В Австрия са тествани 1640 на случаен принцип и там изводът е, че сепидемията е в ранен стадий. На масово тестване е бил подложен град в Германия, където е имало фестивал. Устаовено било, че едва 15% от населението има имунитет.

Институтът „Робърт Кох“ препоръчва активно търсене на симптоматични случаи и лица от първа линия, уточни проф. Мутафчийски.

COMMENTS

WORDPRESS: 0