63% от ваксинираните с АстраЗенека не могат да заразят друг човек

Ваксината не защитава от заразата. Тази на Пфайзер много добре действа да не боледуваме или, ако боледуваме, да е леко. АстраЗенека, за която се

Ваксината не защитава от заразата. Тази на Пфайзер много добре действа да не боледуваме или, ако боледуваме, да е леко. АстраЗенека, за която се говорят много небивалици, е много по-прецизно направена – 63% от ваксинираните с нея не могат и да заразят друг човек. 

Това заяви проф. Камен Плочев, началник на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА София. Според него срещу АстраЗенека се води война, която няма медицински аргументи. Това се отнася и за руската Спутник, руснаците направиха нещо уникално с два различни аденовируса в двете дози, подчерта проф. Плачев.

На ден в света се имунизират 4,7 млн. души, трябват ни 5 години , за да се ваксинират 80% от населението на земята. Това не върши работа на обикновения човек. От няколко дни има и нов щам – калифорнийски, в Тексас се откри, доста бърза стават тези мутации и обхващат големи области от генома, заяви още проф. Камен Плочев.

Ние сме свидетели на нова биологична форма на живот – коронавируса. Той опита веднъж, после опита чрез камилите в топлите места, сега природата успя. Не виждаме сезонност, както се надявахме, обясни професорът.

Никой вирус няма за цел да убие гостоприемника си, той има за цел да го приемем сред другите микроби и вируси в тялото на човешкия организъм. Да стане наш постаянен гост и да живеем заедно. 

Ако сме имунизирали няколко милиона души и стотина се разболеят, това е успех за медицината. В момента при мен лежи човек, ваксинирал се преди две седмици, сега лежи болен. Но го кара много по-леко, разказа Плочев.

62 ваксини се използват в света, 7 са международна признати официално, каза още специалистът.

Съветвам абсолютно всички да се ваксинират, и преболедувалите, категоричен бе той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0