Минималната заплата остава непроменена, пенсиите с ръст от 5 лева

Замразяване на минималната заплата и увеличение на пенсиите, но с по-малко от обещаното. Това залага финансовото министерство в Бюджет 2015, съо

Замразяване на минималната заплата и увеличение на пенсиите, но с по-малко от обещаното. Това залага финансовото министерство в Бюджет 2015, съобщава Нова ТВ.
Обратно на очакванията и предварителните разчети залегнали в тригодишната прогноза, минималната заплата догодина няма да стане 380 лева, а ще се запази на сегашното си ниво – 340 лева. Средната пенсия пък ще се увеличи едва с 1,9% или с 5 лева на месец.
Минималната стъпка за вдигане на пенсиите е заради прословутото швейцарско правило, което предвижда парите за възрастните да нарастват според увеличението на доходите и инфлацията. През изминалите месеци, обаче, статистиката отчита поевтиняване на живота.
Първоначалната идея беше сега от формулата да се извади инфлацията, и така отрицателният знак да не играе роля, а пенсиите да се вдигнат с 2,4%.
„Има швейцарско правило и то работи“, обяви финансовият министър Владислав Горанов. „Все още не сме говорили за бюджета за догодина“, казва пък социалният министър Ивайло Калфин.
Неприятно изненадани догодина ще останат и работещите на минимална заплата. Финансовият министър застава зад замразяването ѝ с тезата, че това ще създаде проблеми на бизнеса.
Социалният министър обаче пресметна, че само така ще може хората да започнат да харчат повече и икономиката ни да се отлепи от дъното.
„При дефлация и при минимален ръст на икономиката може да се окаже натиск върху пазара на труда“, казва финансовият министър. „Не мисля, че това е доброто решение. Това, което е в тригодишната прогноза е 380 лева“, заяви социалният министър Ивайло Калфин.
„А не ви ли плашат заканите за протести? – При демокрацията това е най-естественото нещо. – Едни протести вече свалиха ваше правителство. – Не мисля, че точно това беше сценарият“, обясни финансовият министър Владислав Горанов пред камерата на Нова ТВ.
Последната дума по параметрите на бюджета за догодина ще е на депутатите.
Дали тези планове ще се превърнат във факт, ще зависи и от решението на МС и в частност на премиера Бойко Борисов. Именно той беше арбитър при спора за това да има ли 13-та пенсия за Коледа или не.

COMMENTS

WORDPRESS: 0