56 нови заразени! Генералът: Не е добре да се отхлабят мерките,  ще живеем дълго с COVID-19

56 нови заразени! Генералът: Не е добре да се отхлабят мерките, ще живеем дълго с COVID-19

56 са новите случаи на коронавирус в страната, съобщи председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Три са новите заразе

56 са новите случаи на коронавирус в страната, съобщи председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Три са новите заразени деца – във Видин едно момиче и две в Дупница.

1190 са общо заразените с COVID-19.

В София са 22 нови случая, от които двама са в болница. Ново огнище има в Кюстендил. Във Видин има 5 болни, Сливен – 4, Плевен – 3.

55 са общо починалите, за днес има нов – мъж от ВМА.

„Отхлабването на мерките ще доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка. Най-вероятно ще се наложи да живеем с този вирус дълго време“, каза генералът.

България претърпяла пик на заразата в началото на април, после имало снижаване, сега се очаквал нов пик, смята ръководителят на Щаба.

„Смекчаването на мерките, може да доведе до жертви. Експертното мнение навсякъде по света е едно и също. Не можем да изкажем мнение, че ако се отворят къщите за гости ще се отрази добре психологически на народа, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка. Светът не може и не трябва да спира. Най-вероятно ще се наложи да живеем дълго с този вирус. Има тенденция – това, което не се е ограничавало досега, се ограничава сега. Предприятията никога не са спирали, но в тези колективи се заразяват по-големи групи хора“, коментира ген. Мутафчийски.

„Отпадането на извънредното положение е политическо решение“, категоричен e шефът на Щаба.

„Мерките ще останат с и без извънредно положение“, допълни доц. Ангел Кунчев, който също е в оперативния екип за борба с коронавируса.

Здравната система трябва да издържи, подчерта за пореден път генералът.

„50% от леглата в София са изчерпани. Във Видин се изчерпва медицинския персонал. Проблемите са комплексни – не можем да разсъждаваме само в заразени и жертви“, каза Мутафчийски.

Днес ще се проиграва организацията за пускане на хора с деца в парковете в столицата. След това кметовете ще вземат решение дали да се отворят парковете в градовете.

24bulgaria.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0