Изгубилият се турист на връх Ботев ще трябва да плати 557 лева за издирването си

557 лева ще плати Генчо Генов за това, че се изгуби в планината вчера, но няма съответната застраховка. Толкова струва спасителната операция при

557 лева ще плати Генчо Генов за това, че се изгуби в планината вчера, но няма съответната застраховка. Толкова струва спасителната операция при нещастен случай, според тарифата на Планинската спасителна служба. Генчо Генов се е загубил в Северния Джендем, най-опасната част от Калоферския Балкан.
„Пътеката, по която е минал е лятна. В момента в планината е истинска зима – има малко сняг и много лед. Напълно невъзможно е човек да се измъкне оттам сам без алпинистка екипировка. В спасяването му се включиха 17 души, от които само трима са щатни спасители. Всички останали са доброволци“, каза директорът на ПСС Методи Тодоров.
Със заповед на председателя на БЧК Христо Григоров планинските спасители от отрядите в Троян, Карлово и Калофер ще бъдат наградени за положените изключителни професионални усилия за спасяването на пострадалия турист.
Тримата тийнейджъри Виктор Димитров от Стара Загора и приятелите му Христо Иванов и Веселин Иванов от Велико Търново, които през май се изгубиха отново в Калоферския Балкан и до днес не са платили акцията по спасяването си. В издирването им тогава се включиха 50 спасители, 20 военни и два хеликоптера.

COMMENTS

WORDPRESS: 0