55-годишен е загинал при верижната катастрофа, докато се опитвал да предупреди идващите коли

16 души са пострадали, а един е загинал при тежката верижна катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. Това съобщи на брифинг старши ко

16 души са пострадали, а един е загинал при тежката верижна катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. Това съобщи на брифинг старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград. 10 от пострадалите са настанени в болницата в Сандански, един в Петрич и трима в Благоевград. Трима от ранените са в по-тежко състояние.
Загиналият е бил мъж на около 55 години. Той е бил жител на област Благоевград“, каза още старши комисар Хаджиев. Загиналият е бил извън автомобила си и се е опитвал да сигнализира на останалите шофьори, че е станала катастрофа, когато е ударен от товарен автомобил.
Екипи на Национална следствена служба ще извършват процесуално-следствените действия, с които ще се установи причината за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. информира старши комисар Николай Хаджиев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Старши комисар Хаджиев отбеляза, че те разполагат с необходимите експерти и техника за извършването на необходимите мероприятия. Директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград отбеляза, че предстои поетапно да бъде пускано движението по автомагистралата като първоначално ще бъде освободено платното в посока ГКПП „Кулата“, но за момента не е ясно кога ще се случи това.
Във връзка с причините, довели до инцидента старши комисар Хаджиев заяви, че вероятно става дума за катастрофа вследствие на гъста мъгла. „За кратки периоди от време метеорологичната обстановка се променяше, като на моменти видимостта беше между 2 и 4 метра“, допълни старши комисар Хаджиев. Той апелира към шофьорите при такива ситуации да карат със съобразена скорост и повишено внимание, за да бъдат избегнати инциденти. По отношение на това – дали трябва да се напускат автомобилите при тежка катастрофа, той коментира, че хората е необходимо да се съобразяват с конкретната ситуация, но да не предприемат рискови действия. Старши комисар Хаджиев посочи, че няма опасност от течове или пожари в засегнатите автомобили, тъй като екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград са извършили необходимите обезопасителни дейности.
Сигналът за верижна катастрофа с неуточнен брой пострадали постъпва в Районния координационен център – Благоевград в 8.01 ч. Веднага са изпратени 7 линейки на ЦСМП-Благоевград. Впоследствие са изпратени още пет санитарни автомобила – от ЦСМП-Благоевград и ЦСМП-Кюстендил. На мястото на инцидента е сформирана сортировъчна площадка за медицински триаж на ранените. В 08.40 ч. започва транспорт на пострадалите от екипите на ЦСМП – Благоевград.
13 от пострадалите са транспортирани от екипите на центровете за спешна медицинска помощ до следните лечебни заведения:
– Жена на 47 г. с работна диагноза контузия на глава – в МБАЛ „Пулс“;
– Жена на 72 г. с работна диагноза фрактура на таз – в МБАЛ „Пулс“;
– Мъж на 51 г. с работна диагноза контузия на гръдния кош – в МБАЛ „Пулс“;
– Жена на 56 г. с работна диагноза политравма – в ОАРИЛ на МБАЛ – Петрич;
– Мъж на 45 г. с работна диагноза гръдна травма и контузия на глава – в МБАЛ – Сандански;
– Мъж на 67 г. с работна диагноза контузия на гръден кош, бял дроб и гръбначен стълб – в МБАЛ – Сандански;
– Мъж на 69 г. с работна диагноза травма на глава и гръден кош – в МБАЛ – Сандански;
– Мъж на 49 г. с работна диагноза гръдна травма и травма на глава – в МБАЛ – Сандански;
– Жена на 42 г. с работна диагноза открита фрактура на подбредрица – в МБАЛ – Сандански;
– Мъж на 32 г. с работна диагноза контузия на глава – в МБАЛ – Сандански;
– Жена на 69 г. с работна диагноза фрактура на двете бедра и контузия на гръден кош – в МБАЛ – Сандански;
– Жена на 59 г. с работна диагноза контузия на гръден кош и фрактура на ребра – в МБАЛ – Сандански;
– Мъж на 47 г. с работна диагноза контузия на гръден кош и фрактура на ребра – в МБАЛ – Сандански;
Със собствен превоз са транспортирани други трима души. В 10.30 часа всички екипи на ЦСМП са освободени. УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Военномедицинска академия /ВМА/ също са в готовност да приемат пациенти при необходимост.