51 нови доказани случаи на COVID-19, Пловдив и Плевен изпреварват София с 12 заразени

51 нови доказани случаи на COVID-19, Пловдив и Плевен изпреварват София с 12 заразени

51 са доказаните случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, от 1156 извършени PCR изследвания за денонощието, обяви генерал - майор Венцислав Мутафчи

51 са доказаните случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, от 1156 извършени PCR изследвания за денонощието, обяви генерал – майор Венцислав Мутафчийски. 11 са активните области. 1488 са общо случаите на коронавирус в страната. От новите регистрирани случаи 7 са в област София, в Плевен – 13, Пловдив – 12, Видин – 7, Кюстендил – 4, Враца – 2, Перник – 2, Габрово – 1, Русе – 1, Смолян – 1 и Стара Загора – 1.
Излекуваните са с 23 повече – общо 266. Починалите за деня са 4 души – в Ямбол двама, във Видин един и в Плевен един.
310 пациенти са общо настанени в болници, от които 38 са в интензивно отделение.
Набиране на плазма от доброволци вчера е направено за първи път във ВМА и такава е влята на тежко болен пациент. Към тази сутрин болният е афибрилен и в добро състояние, обяви ген. Мутафчийски.
Кампания с цел дезинформация са твърденията, че коронавирусът не съществува, коментира той след въпрос.
Ген. Мутафчийски заяви, че общото впечатление е, че не се носят маските.
Ще се обърнем към МВР да се вземат всички мерки, за да се изпълнява заповедта на здравния министър за маските, каза той.
Доц. Ангел Кунчев коментира и случая с проследяването на пътниците от полета от Нидерландия, сред които имаше трима заразени с коронавирус.
В момента на пристигането те нито са имали температура, нито са потърсили от някого медицинска помощ, категоричен беше доц. Кунчев. В рамките на по-малко от 24 часа с помощта на ДАНС и МВР ние намерихме адресите на всички, оповестили сме ги, допълни той.
Вчера цял ден водихме разговори с представители на личните лекари, каза по време на брифинга здравният министър Кирил Ананиев.
Постигнахме съгласие по отношение на различните виждания и съм подписал измененията на заповедта, с която се постига съгласие между двете страни, каза Ананиев.
Ананиев коментира случая със зараза в дома за възрастни хора в Гара Орешец.

16 души е персонала на социалния дом, от които трима са с позивитни проби и те са в домашна изолация. 25 души са живеещите в дома, 4 от тях са настанени във Видинската болница и за съжаление двама от тях са починали, уточни министър Ананиев.
Относно село Брестовица, където има огноще на коронавирус, доц. Кунчев съобщи, че има 9 нови положителни проби, с което общият брой на заразените е 22 души.

Няма карантина в цялото село, има само заграждения на квартала, където са огнищата. Между хората няма напрежение. По план е заложено след 10 дни да се направи ново тестуване, уточни доц. Кунчев.
Напрежение между щаба и правителството няма, категоричен е здравният министър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0