Арестуваният митнически шеф остава в ареста, искал по 50 лева за преминал камион

Арестуваният и разследван за два подкупа за общо 1800 лева временен шеф на митница Свиленград Тодор Караиванов искал по 50 лева за вече преминал

Арестуваният и разследван за два подкупа за общо 1800 лева временен шеф на митница Свиленград Тодор Караиванов искал по 50 лева за вече преминал през ГКПП Капитан Андреево камион. Това заяви прокурорът от Софийска градска прокуратура Владимир Дешев в Хасковския окръжен съд на мярката за неотклонение на задържания късно следобед днес. Обвинителят се позова на показанията на изнудвания спедитор Стилян Христозов.
„Обвиняемият е залагал сигнали за проверки на превозите на свидетеля. Те са имали среща още през октомври миналата година, когато той е е бил информиран, че трябва да плаща“, каза държавният обвинител.
Както вече подробно писахме, митническият началник бе задържан при акция на ДАНС в сряда вечерта пред сградата на митническата администрация в квартал „Гарата“ в Свиленград. За час в края на работния ден той приел два рушвета от по 600 евро и 600 лева, но парите вече били белязани предварително. Другият изнудван бил превозвача Хабиб Хабил, от когото също била искана такса „спокойствие“. Той започнал да търпи загуби, след като камионите му редовно били задържани за проверки.
„Работил съм 12 години в сектор „Митническо разузнаване“. Единствената ми цел и при други подобни срещи е била установяване и предотвратяване на контрабандна дейност“, каза пред журналисти Караиванов. „Този случай е провокация срещу мене, която продължава още от 2011-та година. Тя е дело на хора, които не искат нищо да се оправи в тази държава“, каза той и допълни, че през август 2013-та година бил заплашен с убийство.
Прокурор Дешев настоя най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, а защитничката на митничаря Гергана Георгиева пледира за „домашен арест“, иначе искането щяло да бъде неоснована репресия.
Съдът остави Тодор Караиванов в ареста. Адвокат Георгиева каза, че ще обжалва решението.

COMMENTS

WORDPRESS: 0