50% вода в пилешкото, което ядем

Пилешкото месо, което се продава у нас е с 50% вода и увеличено количество сол, твърдят експерти, като се позовават на проучвания на европейски

Пилешкото месо, което се продава у нас е с 50% вода и увеличено количество сол, твърдят експерти, като се позовават на проучвания на европейски специализирани лаборатории. Причината е желанието на производителя да увеличи теглото и оттам- цената, която получава за стоката си. У нас подобен проблем не е регистриран при проверките на Агенция за безопасност на храните, само европейски лаборатории показват точното съдържание на пилетата ни.
Проверка на БНТ показа, че три пилета, закупени от наш магазин, при еднакво печене дават същия резултат – едното от тях е с най-много вода, въпреки че цената е средната.
Според Пламен Моллов, шеф на Агенцията по безопасност на храните наличието на вода не е опасно за здравето на хората и затова не се отчита от лабораториите ни. Според него, в българските пилета няма случаи на установени антибиотици, които да застрашат здравето на българите. Моллов посъветва купувачите да не избират месо само по най-ниската цена и да предпочитат утвърдени марки и производители.

COMMENTS

WORDPRESS: 0