Държава плаща 50 000 евро за смъртта на Чората

Министерски съвет реши днес да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела срещу България. Едно от делата е това за см

Министерски съвет реши днес да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела срещу България. Едно от делата е това за смъртта на Ангел Димитров – Чората, който почина по време на полицейска операция през 2005 г., съобщава „Преса“.
За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за полицейско насилие и неадекватно разследване на 1 юли 2014 година.
 Чората почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция „Респект“ в Благоевград. За убийството му петимата полицай бяха осъдени на първата инстанция на 18 или 16 години затвор, припомня БГНЕС. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане. През ноември 2010 година Военно-апелативният съд намали присъдите им наполовина. На 9 март 2011 година върховните магистрати заседаваха за втори път по това дело и на 9 юни петимата бяха оневинени. Делото беше заведено от сина на Димитров Райчо, от съпругата му Анита Велянова и от родителите му Райчо и Адриана Димитрови.
 Според ЕСПЧ е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи. Съдът припомня, че отговорността на държавата не се ограничава само до случаи, в които са налице достатъчно доказателства, че използваната от полицаи сила е довела до смъртта на дадено лице, а и когато не са взети всички възможни предпазни мерки при избора на средства и методи, за да се избегнат или поне да се минимизират случаите на причинена смърт. С оглед констатациите и на Софийския военен съд и Военно-апелативния съд, ЕСПЧ заключава, че нараняванията на Димитров са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане. Съдът в Страсбург намира за неефективно по редица причини и вътрешното разследване на МВР по случая.
 На жалбоподателите е присъдено общо обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 евро, 17 000 лв. на трима от тях за направените разходи и разноски в производството пред националните съдилища, както и 5000 евро и 818 лв. – за разходи и разноски в производството пред ЕСПЧ.
 На снимката: Обвиняемите по делото на смъртта на Чората (Снимка: БГНЕС)

COMMENTS

WORDPRESS: 0