Прокуратурата поиска Цветанов да бъде признат за виновен в присвояване на 50 000 лева

Осъдителната присъда на Цветан Цветанов влезе в другото му дело. Това стана ясно на старта на делото в Софийския апелативен съд за неправомерно п

Осъдителната присъда на Цветан Цветанов влезе в другото му дело. Това стана ясно на старта на делото в Софийския апелативен съд за неправомерно присвоени от бившия вътрешен министър 50 хиляди лева от системата на МВР в полза на ексшефа на БОП Орлин Тодоров. Прокуратурата поиска бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде признат за виновен по делото за присвояване на 50 хиляди лева в полза на друг. От прокуратурата казаха, че друг възможен вариант е делото да бъде върнато за разглеждане на друг състав на Софийски градски съд. Преди това Цветанов даде обяснения като каза, че никога не е нарушавал закона. Началникът на кабинета на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев е оказвал натиск върху юристите на МВР на всяка цена да обжалват оправдателната присъдата на Цветан Цветанов за присвояване на 50 хиляди лева в полза на друг. Това съобщи адвокатът на Цветанов.На днешното съдебно заседание беше представена докладна записка от юристите на МВР, в която се казва, че им е оказван натиск, защото те не са искали да обжалват на втора инстанция оправдателната присъда, произнесена през миналата година.

Началникът на кабинета на Йовчев бил категоричен, че трябва да се обжалва, тъй като на втора инстанция оправдателната присъда щяла да падне.

Цветанов каза, че докато е бил вътрешен министър не си е позволявал никога да оказва подобен натиск. Делото срещу него е за присвояването на 50 хил. лева в полза на бившия шеф на великотърновските антимафиоти Орлин Тодоров. По това дело Софийският градски съд го оправда, а прокуратурата протестира присъдата. Другият възобновен процес е за престъпления срещу правосъдието, заради шестте „Не-та“, които Цветанов е написал под няколкото искания за подслушване на Тодоров. На първа инстанция по това обвинение Цветанов бе оправдан. До месец и половина съдът ще се произнесе по делото. Цветанов днес е уважил съда, тъй като е трябвало да даде обяснение. Цветанов отказа коментар пред медиите, докато и третата инстанция не се произнесе. Адвокатът му Менко Менков обясни пред журналисти, че е станало ясно, че началникът на кабинета на министър Йовчев е оказал натиск на юристи от МВР, които са подготвили жалбата за Софийски градски съд.

COMMENTS

WORDPRESS: 0