45 са задържаните днес в рамките на операция „автоджамбази“

45 са задържаните днес в рамките на операция „автоджамбази“

Подробности за провеждащата се съвместна операция бяха оповестени от директора на Националната следствена служба, заместник-главния секретар на МВР, д

Подробности за провеждащата се съвместна операция бяха оповестени от директора на Националната следствена служба, заместник-главния секретар на МВР, директора на ГДНП и говорителят на главния прокурор, съобщиха от МВР.
Към 11.00 часа са претърсени общо 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автомарги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, и множество вещи, които може да бъдат свързани към извършваната престъпна дейност. По Закона за МВР са задържани 45 лица, обобщи заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Станимир Станев. По думите му най-активни до момента са криминалистите от ОДМВР-Варна, които са извършили проверки на общо 49 адреса, претърсени 4 автокъщи и 1 автомобил, откъдето са иззети вещи, съотносими към престъпната дейност.
Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл.комисар Атанас Илков посочи, че от началото на тази година се отчита 18 % спад на кражбите на автомобилите, през миналата е отбелязан ръст на този вид престъпления, но и ръст на разкриваемостта. От 1495 откраднати автомобила през 2022, са намерени 343. В момента се проверяват над 40 автомобила, за които има съмнения, че са с фалшиви регистрационни номера или че са регистрирани с неистински документи. Те се управляват от български граждани като най-често имат поставени чужди регистрационни табели.
Автокражбите се извършват от организирани престъпни групи, които са високо профилирани с различни участници и функции между тях, посочи Борислав Сарафов и подробно описа механизма на действие. 80 % от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на части – след кражбата от определени участници в групата, автомобилът бива откаран в работилница, където бригада от 10-ина човека само в рамките на 3-4 часа буквално разфасоват колата до последния детайл. Веднага след това тези авточасти се предават в съответните автоморгите, автокъщи, магазини за части втора употреба. Други, около 20 % от останалите откраднати моторни превозни средства – основно от скъпите марки, се изнасят от нашата територия с фалшиви документи предимно към страните от бившия Съветски Съюз и Русия. „ Това е канал, който работи в момента и който ние възнамеряваме да пресечем за да не допускаме по-нататъшното му действие“, заяви категорично Сарафов. Той уточни, че до момента са идентифицирани 35 лица, като всеки от тях ръководи определена организирана група. Претърсват се автоморги, автокъщи, автомагазини, жилищата на лицата, за да се намерят уличаващи документи и технически средства, с които са извършвани автокражбите.
Кражби на автомобили се извършват и от гаражи, подземни паркинги и охраняеми паркинги, а автоджамбазите стават все по-изобретателни, допълни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата кражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини такива, включително и така наречения тип баничарки, уточни Милева.
Акцията на полицията и прокуратурата срещу извършителите на този тип престъпления продължава.

COMMENTS

WORDPRESS: 0