41 нови случая на COVID-19, 17 са в Пазарджик (видео)

41 са новите случаи на коронавирус у нас от направени 1450 изследвания. 11 души са приети в болница, съобщи на брифинг на Националния оперативен

41 са новите случаи на коронавирус у нас от направени 1450 изследвания. 11 души са приети в болница, съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Той коментира, че не постоянното увеличаване на броя на изследванията води до повече открити случаи, въпреки че капацитетът на лабораториите е увеличен с 2 до 3 пъти.

2372 са доказаните заразени с COVID-19 до момента, активните са 1478.

В София новите случаи са 8 – 2 са приети в Александровска болница, 1 в ИСУЛ, 1 в Пирогов и 4 на домашно лечение.

В Пазарджик има 17 нови – от огнището в завода за авточасти. Мерките са взети много преди откриването на новите случаи, една част от работниците са в отпуск. В момента се провежда крайна дезинфекция и тези, които са почивали, ще заменят хората, които са работили досега, обясни проф. Кантарджиев. Той уточни, че това е било очаквано, тъй като става дума за стратегически производства и големи предприятия. Същите случаи е имало в Плевен и Ямбол, където разпространението на инфекцията е преодоляно.

Останалите нови случаи са разпределени в три области Благоевград, Кюстендил и Смолян – с по един случай.

1 медицинска сестра от Кнежа е новият случай сред медиците. Най-голям риск от заразяване има при събличане на предпазните средства, каза проф. Кантарджиев.

Новите излекувани са 42, с което общият брой става 769.

Двама пациенти са изписани от Пирогов, 24 са излекуваните на домашно лечение в София; в Плевен са 6, във Велико Търново – 3, в Смолян – 2, в Пловдив – 2, в Силистра и Сливен по 1.

Петима души с COVID-19 са починали – мъж на 78 г. с диабет в Пирогов, мъж и жена в Пазарджик, 51-годишна жена в Стара Загора с онкологично заболяване и 88 г. мъж в Ямбол с инсулт.

Професор Кантарджиев отговори и на коментарите за смъртността у нас, направени ден по-рано от доц. Мангъров:

У нас смъртността е малка, не защото нямаме много възрастни хора. До голяма степен тежестта на инфекцията зависи от две причини – първата е броят на вирусите, с които си се заразил – при ползване на предпазни средства и дистанция – по-леко боледуваш. Вторият фактор е броят на рецепторите в органите, за които ще се залови вирусът – при децатат те са много по-малко в дихателната система – затова почти нямаха клинична проява на заболяването. При по-възрастните има повече рецептори, затова боледуват по-тежко, а при хората над 70-годишна възраст намаляват – затова има случаи на столетници, които успяват да се излекуват, каза професорът.

В София област заразените са 995, 126 от тях са в болници, 19 са в интензивни отделения.

Зад сухите цифри стои денонощият труд на лекари, сестри, санитари, над 1000 души от РЗИ, на хората, които се трудят в лабораториите, каза проф. Кантарджиев. – Преди 3 месеца започнахме с 2 лаборатории, сега са над 25. В момента в страната се извършва общият комплекс на статегическо изследване – комбинация от тестове за антитела, PCR, тестове за доказване на антиген (много добро средство за ранно откриване). Болниците се снабдиха с такава апаратура и грешките, които се допуснаха в Западна Европа, у нас бяха избегнати, обясни професорът. По думите му проблемът в лечебните заведения във Видин и Ямбол е предолоян.

COMMENTS

WORDPRESS: 0