41 души загинаха в самолетна катастрофа в Москва

Четиресет и един души, сред които най-малко две деца и един член на екипажа, са загинали в неделя, след като самолет на "Аерофлот" направи аварийно ка

Четиресет и един души, сред които най-малко две деца и един член на екипажа, са загинали в неделя, след като самолет на „Аерофлот“ направи аварийно кацане на московското летище „Шереметиево“ и избухна в пламъци, предадоха информационните агенции.
Кадри от инцидента показват как пътническият самолет „Сухой Суперджет 100“ избухва в пламъци и продължава да се движи по пистата преди да спре и пътници да започнат да излизат през аварийните изходи.
Според следователи резервоарът се е запалил при приземяването. От 78 души на борда, включително членове на екипажа, са оцелели 37 души, съобщи Руският следствен комитет в изявление. Ранените са настанени в болници.
„Аерофлот“ съобщи, че полет СУ1492 от Москва до Мурманск е бил принуден да се върне на летището по „технически причини“. Започнало е разследване на инцидента, а от компанията са задействали кризисен щаб.
Говорителката на Руския следствен комитет Светлана Петренко заяви, че ясни резултати за причините и обстоятелствата около инцидента ще бъдат представени след цялостно разследване, базирано на данни.
Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев изказаха своите съболезнования и наредиха пълно разследване на злополуката.

Според местни медии пилотът на самолета е изпратил най-малко един сигнал за помощ след излитане. Според други информации самолетът е бил ударен от мълния.
Службата за радарно проследяване показа, че самолетът е направил два кръга над Москва преди да кацне аварийно след само 30 минути във въздуха. Следователите разглеждат няколко версии като причина за инцидента.
Руските информационни агенции съобщиха, че самолетът е произведен през 2017 г. и е бил обслужен през април т.г.
„Сухой Суперджет 100“ е първият нов пътнически самолет, разработен след разпадането на Съветския съюз. Той се използва за кратки разстояния и бе одобрен за полети през 2011 г. Държавната авиокомпания „Аерофлот“ обяви покупката на 100 самолета от този тип в края на 2018 г.
Самолет „Сухой Суперджет“ се разби в Индонезия през 2012 г., при което загинаха всичките 45 души на борда. Като причина за инцидента тогава бе посочена човешка грешка.
Руски официални представители заявиха, че засега е рано да се говори за спиране от полети на този вид самолети.
Американски гражданин е бил на борда на запалилия се при аварийно кацане в неделя самолет на московското летище „Шереметиево“, предаде агенция ТАСС.
В списъка на загиналите пътници фигурира гражданин на САЩ, е съобщил източник от службата за извънредни ситуации, предаде БТА.