400 хиляди души умират на година в Европа заради мръсния въздух

Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха. Това каза в интервю за БНТ еврокомисарят за околната ср

Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха. Това каза в интервю за БНТ еврокомисарят за околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела.  Във връзка с това дали замърсяването на въздуха е най-големият екологичен проблем за България и за целия ЕС, Кармену Вела обясни:

„Замърсяването на въздуха е глобален проблем – не само за България и Европа, но и за целия свят. Всяка година в Европа преждевременно умират 400 хил. души заради лошото качество на въздуха. Тук не включвам хроничните заболявания, които нашите граждани развиват. Всички държави членки трябва да правят повече, България не е изключение. Очакваме форума, който министър Нено Димов организира с подкрепа на Комисията за екоиновациите в областта за подобряване на качеството на въздуха. Този форум ще помогне не само на България, но и другите държави членки, за да постигнат целите, които сме поставили“, каза още Вело.

Той заяви, че е уверен, че България ще продължи да подобрява прилагането на европейското законодателство в областта на екологията.

„България е въвела повечето закони правилно и на време“, добави той.

На въпрос кои ще са най-важните въпроси от неговия ресор в дневния ред на Българското председателство, Вела заяви:

„Работната програма в областта на екологията за следващата година е много важна. Залагаме много надежди на нея. Едно от най-важните неща по време на Българското председателството ще бъде кръговата икономика. В нейните рамки имаме стратегия за пластмасите, готвим и промени в директивата за питейната вода. Кръговата икономика е един от приоритетите на тази Комисия“, добави Кармену Вела.

„Чакаме с нетърпение и Българското председателство да даде нов тласък на кръговата икономика. На 16 януари ще представим тази много важна стратегия за пластмасите. Това е огромен проблем не само в ЕС, но и в световен мащаб. В ЕС от 25 млн. тона пластмаса на година, които произвеждаме, по-малко от 30% се рециклират“, заяви еврокомисарят.