40 000 пяха „Bella Ciao” на митинг на антифашисти в Италия

Десетки хиляди симпатизанти на новото антифашистко движение "Сардините" протестираха в неделя в северния италиански град Болоня, опитвайки с

40 000 пяха „Bella Ciao” на митинг на антифашисти в Италия (Видео)

Десетки хиляди симпатизанти на новото антифашистко движение „Сардините“ протестираха в неделя в северния италиански град Болоня, опитвайки се да повлияят на резултата от местните избори, насрочени за 26 януари, предаде Франс прес.

Евентуална победа на крайната десница в областта Емилия-Романя – бастион на левите сили, може да доведе до падането на правителството на Демократическата партия и Движението „Пет звезди“ и до предсрочни парламентарни избори, както би искал крайнодесният лидер Матео Салвини.

На 14 ноември миналата година 14 000 вече се събраха в Болоня, главния град на област Емилия-Романя, за да протестират срещу речите на „разделението и омразата“. Протестното движение, нарекло се „Сардините“, се появи, след като протест, организиран от четирима никому непознати до онзи момент хора, изненадващо привлече 15 000 души. Те разкритикуваха езика на омразата и разделението, използван от Салвини, бивш италиански вицепремиер и настоящ лидер на крайнодясната „Лига“.

Оттогава бяха организирани десетина протеста, участниците в които пееха прочутата песен от времето на антифашистката съпротивата „Бела чао“ („Bella Ciao“). Общо около 300 000 души се включиха в митингите на „Сардините“ в Милано, Флоренция, Неапол и Палермо.

Салвини кръстосва Емилия-Романя от седмици, като посети над 100 селища в опит да постигне шокова изборна победа.

COMMENTS

WORDPRESS: 0