Радан Кънев: Новият дълг ще бъде само 4 милиарда лева, 12 са стари задължения

Предложеното решение за 16 милиарда лева заем е добро, защото това е моделът, който се използва във всички напреднали страни. Погрешен и манипул

Предложеното решение за 16 милиарда лева заем е добро, защото това е моделът, който се използва във всички напреднали страни. Погрешен и манипулативен е коментарът, че това е изцяло нов заем. Има стари задължения, които подлежат на рефинансиране. Те са 12 милиарда лева. Всъщност 4 милиарда лева от новия дълг ще останат за покриване на други нужди в бюджета. Това каза на пресконференция в Пловдив Радан Кънев от Реформаторския блок.
Партията му ще иска ясна план-сметка за изразходването на тези 4 милиарда лева. Кънев критикува финансовия министър Владислав Горанов за това, че неумело е поднесъл информацията за дълга. „Ние обаче няма да настояваме Горанов да понесе персонална отговорност. Решението за отлагане на гласуването за заема е добро. Това е възможност диалога в обществото, макар и малко позакъснял, да се проведе. Заемът ще елиминира нестабилността и хаоса в изплащането на съществуващите дългове, защото обединява в общо всички задължения и лихви“, коментира още Радан Кънев. Той беше в Пловдив за учредяването на Реформаторски бизнес клуб.

COMMENTS

WORDPRESS: 0