Цирк в съдебна зала: 39-годишна поетеса съди колега, усъмнил се в нейната непорочност

Пореден цирк се задава в пловдивския районен съд на 22 януари с 39-годишната поетеса Албена Хинкова. Тя е с накърнена чест от 57-годишния поет Н

Пореден цирк се задава в пловдивския районен съд на 22 януари с 39-годишната поетеса Албена Хинкова. Тя е с накърнена чест от 57-годишния поет Николай Славов, който се усъмнил в нейната девственост. Засегната от думите му: „Кажи бе, моме! Макар че ти не си мома, но това няма значение“, Хинкова води дело на живот и смърт и иска от събрата си по перо 3000 лева. Не желае да чуе нито за помирение, нито за спогодба.
В момента тя лекува контузия на крака, която й попречи да се яви на третото заседание тет-а-тет със Славов в залата. Съдия Иван Калибацев го отложи за януари. Адвокатката на Хинкова Видка Дърмонска обясни, че клиентката й държи лично да се явява и настоява процесът да не се гледа в нейно отсъствие, пише „24 часа“.
Съдебни служители се подсмихват всеки път, щом видят поетесата и свидетелите. В литературните среди процесът е известен като „Дева Албена“.
На заседанието на 30 октомври ищцата се появи в червено костюмче и ботуши в същия цвят. В подкрепа на подсъдимия Николай Савов пък се явява друга атрактивна поетеса – Милена Стоянова. Всеки път тя събира погледите в съдебната палата с нетипичното си облекло. На едно от заседанията дойде пременена като Гергана от „Изворът на белоногата“. На кръста беше запасала тежки пафти, дълга бродирана престилка, кърпа с китка на главата и везана риза. „По същия начин е изглеждала непорочната героиня на Петко Р. Славейков“, обясни Стоянова, опитвайки се да осмее своята сестра по перо Хинкова. Каза, че два дни е набавяла тоалета си и едва се качила в градския автобус.
На последното заседание Милена смая магистратите с дълга синя коса, островърха конусовидна шапка, бяла дълга мантия, черен шал и ръкавици. Обясни, че така изглеждала Съдбата.
„Срамно е на 39 г. да се хвалиш, че си мома“, подхвана по адрес на Абена шефът на литературно студио „Младост“ в Пловдив Минчо Палавров. Той свидетелства в полза на Николай Славов.
Именно в това студио се разиграл театърът между двамата на 2 юли 2014 г. По време на литературна сбирка Славов се обърнал към Хинкова, усъмнявайки се в нейната непорочност. Засегната от думите му, тя тутакси си извадила от Съдебна медицина документ, че е девствена и на всеослушание обявила: „Когато се оженя, след първата ми брачна нощ чаршафът ще е кървав“.
Никой не може да я убеди да приеме извиненията на своя колега. „Късно е за прошка! Как ще застана пред гроба на майка ми?“, пита тя.
Опитите на съдия Иван Калибацев да помири двамата творци засега са напразни. Славов два пъти се извинява на девицата, но това не й стига.
„Ако продължа с извиненията, ще омръзна на самия себе си“, казва подсъдимият. Събратът му по перо Минчо Палавров нарече действията на Хинкова „глупост“. „Тя се нарича поетеса, но няма нито една издадена стихосбирка, само посещава литературното студио“, заяви той. А Николай имал две книги. Според Палавров с това дело Албена задоволява егото си.
„Някои хора си правят реклама, а ние сърбаме попарата“, реагира защитата на Славов адвокат Иван Колев. Той нарече Хинкова „тая невинна душа“. 
Основното доказателство по делото е удостоверението от Съдебна медицина, в което пише черно на бяло, че хименът на 39-годишната Албена е запазен.
„Славов продължава да се държи с мен провокативно. Дори му напомних, че имаме дело, а той се изсмя и ми посочи на стената една кукла. Иронично ме попита дали говоря на нея“, разказа поетесата.
„Да приемем, че вашата чест е сериозно накърнена. Но подсъдимият току-що изказа към вас една добронамереност. Смятате ли, че с това извинение делото може да приключи със спогодба“, обърна се към поетесата магистратът.
Албена не остъпи. „Какво ми гарантира, че няма отново да отправи към мен подобни реплики?“, контрира тя. Съдията продължи да ги увещава, че са интелегентни хора, държат на своето реноме и най-разумното решение е да се помирят.
„Всички червени линии вече са преминати“, отсече Хинкова. „Но има и други цветове, дайте да намерим баланс“, настоя Калибацев. „Късно е!“, категорична е Албена.
Магистратът добронамерено я посъветва: „По-добре късно, отколкото никога. Ще бъдете добре възприета във вашата среда, а и в обществото. Оттук нататък каквото и да ви се случи, вашето поведение ще бъде по-достойно. Не е нужно да се търси възмездие. У подсъдимия има добра воля за решаване на този спор. Вие ще излезете много по-доблестна“. След това й заговори, че в живота има добри и лоши моменти. Но човек трябвало да гледа напред.
Засегнатата обаче не искаше и да чуе. Твърди, че понесла много обиди, след като случаят се разчул. На литературните сбирки събратята й по перо я пародирали. Не била убедена, че ако прости на Славов, това щяло да сложи край на по-нататъшни подигравки. Хинкова разказа, че с Николай се засекли неотдавна на премиера на стихосбирка. „Щом ме видя, моментално си обърна главата на другата страна“, упрекна го 39-годишната госпожица.
Тя припомни, че членувала в клуб „Младост“ от 9 години. Досега никой не се бил осмелил да постави под съмнение нейната непорочност.
Съдията слушаше и се чудеше как да внесе спокойствие в душата на Албена. „Факт е, че между вас има търкане. Не си говорите, не се поздравявате. Може да има някакво привличане между двамата, не зная“, продължи да размишлява Калибацев.
Пловдивски творци също допускат, че Хинкова съди Славов вероятно, защото го харесва. Дали това е така, развръзката предстои на 22 януари.

COMMENTS

WORDPRESS: 0