375 лв. еднократна помощ ще получат родители, които са в неплатен отпуск

375 лв. еднократна помощ ще получат родители, които са в неплатен отпуск

375 лв. еднократна помощ ще получат родители, които са в неплатен отпуск минимум 20 дни, съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика Д

375 лв. еднократна помощ ще получат родители, които са в неплатен отпуск минимум 20 дни, съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Мярката ще се прилага, когато двамата родители или самотен родител не получават социални помощи, нямат възможност за дистанционна работа и са изчерпали възможността за платен отпуск.

Помощта ще бъде налична от следващата седмица. Най-късно във вторник всеки, който попада в тази категория, ще може да кандидатства за еднократната помощ.

Отделени са 20 млн. лв. за изпълнение на мярката, с които ще бъдат подпомогнати почти 55 000 семейства.

Подоходният критерий е месечният доход на член от семейството да е 610 лв., колкото е МРЗ, обясни Сачева. Тя допълни, че максималният размер на доход на самотния родител трябва да е до 1220 лв.

Само към вчерашния ден общият брой на подадени заявления за безработица са 2016, за почти 30 000 работници и служители. Това е само за 9 дни, уточни Сачева, според която мярката 60/40 е ефективна. За трети пореден ден има намаляване на хората, които се регистрират като безработни.

Вчера техният брой е бил 3866, като 2882 са декларирали, че са останали без работа вследствие на коронавируса.

Увеличава се броят на работодателите, които избират мярката 60/40 вместо да освободят служителите си, съобщи социалният министър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0