Камион с 37 души се обърна край Върбица, една жена загина, друга е в кома

Тежка катастрофа е станала в късните часове снощи. Жена е загинала, друга жена е в кома след инцидент с преобърнат камион край Върбица. Пострада

Тежка катастрофа е станала в късните часове снощи. Жена е загинала, друга жена е в кома след инцидент с преобърнат камион край Върбица. Пострадали са общо 27 души. Според информация на Министерство на здравеопазването, в 18 часа е получен сигнал за преобърнат автомобил ГАЗ-66 в гориста местност край Шумен.
Веднага след подаването на сигнала на мястото се отзовават екипите на Центровете за спешна помощ – Сливен и Шумен. Трима от пострадалите са прегледани на място и освободени, други над 20 души са преминали през Спешното приемно отделение на болницата в Шумен.По първоначална информация в камиона са пътували 37 души. От МВР обаче отричат това да е вярно. По случая е образувано досъдебно производство. Товарният автомобил е превозвал работници – берачи на чесън. Пътували са в каросерията. По първоначална информация шофьорът на камиона не е бил под въздействието на алкохол. Работи се по изясняване на причините за инцидента.
Върбишкия проход е затворен, защото има свлачище. Не се знае откъде е идвал камиона и дали не е минал през загражденията на Върбишкия проход. Каросерията му обаче е пълна с отсечени съчки дървета. На около 15 метра надолу в клисурата се е разпилял багажа на хората, пътували в камиона. „21 души са докарани в болницата в Шумен. 11 от тях са с фрактури, но в добро състояние. Една жена е в кома“, обясни Лилия Вълкова от болницата в Шумен.
Екип на Нова успя да разговаря с четири от пострадалите жени. Те обаче не си спомнят почти нищо от инцидента. Според някои от тях явно са отказали спирачките на камиона. Жените разказват, че са стояли високо над каросерията, а в камиона са пътували между 30 и 40 души, натоварени в каросерията с дървета и чували с див чесън, който са брали. По думите им те са безработни и се прехранват със сезонна работа бране на див чесън, а дневната им надница е 10 лева.
Разследващите са разговаряли с шофьора. По думите му се е движил със скорост, по-малка от допустимата за движение в района. Взета му е проба с дрегер, както и кръвна проба, която се анализира.
„20 души, 8 от тях са настанени за лечение. Всички са с различни травми – фрактури на ключица, фрактури на крайници. Останали хора са освободени след проведения  медицински преглед. Точна бройка на хората, които са се придвижвали в камиона не можем да дадем“, обясни говорителят на МВР-Шумен Ася Йорданова. И двете жени – и загиналата, и тази, която е в кома са роднини – двете са етърви от село Върбица. Съседите разказаха, че повечето от хората в селото са безработни и затова често са ходили да берат билки и див чесън в гората.
Стана ясно, че човек на име Еркан е наел камиона, превозвал хората.

COMMENTS

WORDPRESS: 0