Основната заплата на министрите става 3510 лева

Депутатите от новия парламент и министрите от втория кабинет "Борисов" стартират с увеличени заплати. Базовото възнаграждение на народните предс

Депутатите от новия парламент и министрите от втория кабинет „Борисов“ стартират с увеличени заплати.
Базовото възнаграждение на народните представители става точно 2700 лв. месечно, което е със 114 лв. повече, отколкото досега. Причината са новите данни за средните заплати, обявени от НСИ вчера. По правилник депутатите получават тройния размер на средното възнаграждение в обществения сектор за последния месец от тримесечието. За септември то е 900 лв., или с 38 лв. повече от юни.
Ръстът на заплатите в държавната сфера вдига и възнагражденията на новите министри, които са равни на 130% от депутатските. Така те ще се разписват срещу 3510 лв. основна заплата, върху която ще се начисляват добавките за прослужено време и стаж. Досега министрите получаваха със 148,20 лв. по-малко.
На премиера Бойко Борисов пък се полага заплата, която е 155% от депутатската, или 4185 лв. Толкова е месечното възнаграждение и на шефката на НС Цецка Цачева. Най-много от всички държавници получава президентът – 2 депутатски заплати, което прави 5400 лв.
Всъщност и редовите депутати вземат доста повече от базовите 2700 лв. Освен начисленията за стаж се полага и добавка от 15% върху заплатата за участието във всяка една парламентарна комисия. Бонус от 45% върху възнаграждението има за зам.-шефовете на НС, по 35% отгоре се полагат на председателите на парламентарни групи и на комисии и по 25 на сто – на техните заместници.
Иначе данните на НСИ показват, че средната заплата на обикновените българи намалява с 1% през 3-ото тримесечие спрямо второто. През септември тя е била 820 лв. На годишна база обаче има ръст от 2,3 на сто.
Заплатите в държавния сектор остават доста по-високи в сравнение с частния – 875 срещу 788 лв. за третото тримесечие. (Виж графиката – бел. ред.) Най-много пари получават в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – средно 1753 лв. В производството на ток, газ и топлинна енергия се разписват срещу 1528 лв. Най-нископлатени са в хотелиерството и ресторантьорството – 555 лв.

COMMENTS

WORDPRESS: 0