346 депутати в Меджлиса одобриха извънредното положение! МВнР в София настоятелно препоръчва на българите да не пътуват до Турция

346 депутати в Меджлиса гласуваха „За“ въвеждането на извънредно положение в Турция за срок от 3 месеца, 115 бяха „Против“. В гласуването тази вечер у

346 депутати в Меджлиса гласуваха „За“ въвеждането на извънредно положение в Турция за срок от 3 месеца, 115 бяха „Против“. В гласуването тази вечер участваха

461 народни представители. „За“ извънредното положение бяха депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и всички от опозиционната Партията на национолистическото действие и по-голямата част от Рехубликанската народна партия. Против бяха депутатите от партията на кюрдите.

 

Министерството на външните работи (МВнР) настоятелно препоръчва на българските граждани да отложат планирани пътувания до Република Турция до нормализиране на обстановката.

В случай на неотложна необходимост от пътуване, те следва да се съобразяват с цялата сериозност на въведеното извънредно положение на цялата територия на Република Турция и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност. Това се посочва в съобщение от МВнР във връзка с обстановката в Република Турция към 18.00 ч. на 21 юли.

Отбелязва се, че министерството ни своевременно ще уведомява българските граждани за предприеманите от турското правителство мерки, като българските граждани, влизащи на територията на Република Турция, задължително следва да искат разяснения от турските гранични власти за своите задължения.

Предвид предстоящия засилен полицейски контрол и проверки, задължително е българските граждани да носят винаги със себе си документи за самоличност.

Осведомявайте се редовно за актуалните събития в страната и местата, които желаете да посетите, призовават от МВнР и препоръчват при необходимост от съдействие българските граждани да продължават да се обръщат към дипломатическите и консулските ни представителства в Република Турция

На 20 юли в 23.40 ч. Министерският съвет на Република Турция под ръководството на президента Ердоган взе решение за въвеждане на извънредно положение на територията на страната за срок от три месеца. Решението бе публикувано в Държавен вестник и е в сила на цялата територия на страната, се припомня в съобщението.

Отбелязва се, че конкретните мерки в рамките на извънредното положение все още не са официално обявени. Очаква се те да бъдат публикувани утре в Държавен вестник, като в момента турският парламент дискутира предложените от правителството мерки, даващи право на органите за сигурност да извършват проверки и обиски, както и правото да използват оръжие в случай на неподчинение на техните разпореждания.

В Анкара има случай на застрелян водач на МПС, неподчинил се на заповед за проверка.

Възможни са също мерки за ограничаване или пълна забрана на трафика по суша, вода и въздух в отделни райони, с времетраене по преценка на органите за сигурност, посочват от МВнР.

COMMENTS

WORDPRESS: 0