33-годишен мъж даде втори шанс за живот на петима нуждаещи се от трансплантация

Мъж на 33 години, приет в УМБАЛСМ „Пирогов“, изпадна в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките на пациента взеха решение да дарят неговите орг

Мъж на 33 години, приет в УМБАЛСМ „Пирогов“, изпадна в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките на пациента взеха решение да дарят неговите органи и да дадат шанс за живот на петима души, съобщиха от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

В Университетска болница „Лозенец“ е извършена чернодробната трансплантация, като рецепиент е 50-годишен българин. В същото лечебно заведение са извършени и две бъбречни трансплантации на жена на 40 години и мъж на 58 години. Белият дроб и сърцето са предоставени на Германия по линия на Евротрансплант.

Експлантацията на органите е извършена в УБ „Лозенец“ от медицински екипи от Лайпциг и Мюнхен. И двете трансплантации са успешни, като сърцето е присадено на 59-годишен мъж, а белият дроб на 25-годишен пациент.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва съболезнования към близките на донора и им благодари за трудното и благородно решение, взето в тежък за семейството момент.

COMMENTS

WORDPRESS: 0