32-ма арестувани на ГКПП „Лесово“, в цивилните дрехи на митничари открити 10 000 евро

В безпрецедентна акция агенти на ДАНС задържаха вчера целия състав на 2 митнически смени на КГПП "Лесово" - общо 32-ма души. По-късно агентите

В безпрецедентна акция агенти на ДАНС задържаха вчера целия състав на 2 митнически смени на КГПП „Лесово“ – общо 32-ма души. По-късно агентите обискираха общо над 100 къщи, апартаменти и офиси, като откриха равностойността на десетки хиляди лева в евро, долари и турски лири.
Маскираните служители на агенцията нахлули в ГКПП „Лесово“ след 21.00 часа и задържали 16-те митничари от нощната смяна. Няколко часа по-късно били задържани и 16-те митничари от първата смяна, която свършила работа в 19.00 ч. След като митничарите били прибрани на топло, агентите от ДАНС претърсили общо над 100 къщи, апартаменти и офиси в Бургас, Елхово, Ямбол и Свиленград, уточниха вчера източници от Върховна касационна прокуратура.
Служебните помещения на митничарите пък бяха заключени, а третата смяна, която дошла в 8 часа вчера сутринта, била върната вкъщи. Така митническият пункт остана затворен, а опашката от тирове се изви на повече от 8 км от двете страни на границата Лесово – Хамзабейли.
При операцията на ДАНС и Върховната касационна прокуратура се разследва схема за изнудване на превозвачи и пътници, в която са замесени много митничари.
Проверява се обаче и трафик на хора, са съобщили за „Стандарт“източници от държавното обвинение. Според непотвърдена информация при арестите на митничарите в джобовете на цивилните им дрехи са открити общо около 10 000 евро. Разследващи разкриха, че на митничарите с пълни джобове вече са повдигнати обвинения. Според юристи митничарите, които се разпитват, не се водят арестувани. По този начин евентуалният 24-часов арест може да започне да тече доста по-късно. До късно снощи не бе ясно дали на браздата има и съдия, пред който да се водят разпитите.
Показанията пред съдия не могат да бъдат променяни, затова разпитите са особено важни, коментираха запознати. Акцията на родното ФБР и прокуратурата е подготвяна от 6 месеца, като за нея са използвани и специални разузнавателни средства. Освен тях обаче са използвани и агенти под прикритие, които са били внедрени в средите на митничарите от ГКПП-„Лесово“, твърдят източници от службите. В момента се правят и анализи на всички камери, които работят на контролния пункт.

COMMENTS

WORDPRESS: 0