31 март: Край на противоепидемичната обстановка в страната

31 март: Край на противоепидемичната обстановка в страната

Противоепидемичната обстановка у нас няма да бъде удължена след 31 март. Това оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет. Решението е взето, след

Противоепидемичната обстановка у нас няма да бъде удължена след 31 март. Това оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета.
От 1 април отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.
Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.
Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1 април. Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

COMMENTS

WORDPRESS: 0