Новите министри с над 3 бона заплата

Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв. За тр

Министрите от евентуалния бъдещ кабинет, за който в момента текат междупартийни преговори, ще получават месечна заплата от над 3361,8 лв.
За труда си членовете на МС прибират сума, равняваща се на 130% от възнаграждението на депутатите.
След старта на 43-тото НС идната седмица на законотворците ще се полагат по 2586 лв. месечно. Според парламентарния устав основното им възнаграждение се равнява на три средни заплати за обществения сектор и се преизчислява на всяко тримесечие, като за база се вземат данните за последния месец от предходното тримесечие. Най-актуалната информация на НСИ сочи, че през юни средната заплата в обществения сектор е била 862 лв., а данните за септември ще станат ясни едва следващия месец. Впоследствие депутатските заплати може да набъбнат, но и да се стопят, тъй като решение за замразяването им, каквото имаше в мандата на 41-вото НС, вероятно няма да се приеме отново, установи допитване на „Монитор“ сред новите народни избраници. Темата не е обсъждана все още нито в ГЕРБ, нито в БСП, но според депутатите ще се запази дългогодишната традиция, която беше подновена от предходното 42-ро НС, след като в началото на тази година възнагражденията бяха развързани. Обратното се възприемало като популизъм. Така бъдещите министри ще стартират работа с далеч по-високи заплати от предшествениците си от предишните два редовни кабинета. В джоба им ще влизат 507 лв. повече, тъй като заради закованите на 2196 лв. (на нивото им от декември 2009 година) в продължение на близо 4 години (2010 – 2013 година) депутатски заплати членовете на правителствата на Бойко Борисов и на Пламен Орешарски се подписваха под 2854,8 лв. В началото на тази година обаче, след като НС не прегласува отново решението за замразяване на депутатските заплати, чиято давност изтече на 1 януари, възнагражденията в кабинета „Орешарски“ достигнаха рекордните 3584,1 лв.
Ексминистрите все пак вземаха тази сума едва три месеца, тъй като през март заплатите в обществения сектор и съответно в НС се стопиха с близо 200 лв.
Към основното си възнаграждение депутатите ще получават и добавки. Зам.-шефовете на НС ще вземат 45% отгоре, председателите на групите и комисиите – с 35%, а техните заместници – с 25%. Редовите членове на комисии пък ще вземат 15% над заплата си. Участвайки в две комисии обаче, те ще могат да удвоят добавката си. Така дори да не заемат ръководни постове в НС, ще си докарват поне министерска надница. От 10 до 15% над заплатата си ще получават и притежателите на научни степени „доктор“ и „доктор на науките“.
На шефа на НС, както и на бъдещия премиер пък се полагат 155% от депутатската заплата (4008,3 лв.), а на президента – две такива (5172 лв.).

COMMENTS

WORDPRESS: 0