3 г. и 4 месеца затвор за смъртта на 4-годишния Паоло

Три години и 4 месеца затвор за Георги Сапунджиев - шофьорът, който уби с джипа си 4-годишния Паоло в Стара Загора на 2 юни т.г., това присъди О

Три години и 4 месеца затвор за Георги Сапунджиев – шофьорът, който уби с джипа си 4-годишния Паоло в Стара Загора на 2 юни т.г., това присъди Окръжният съд в Стара Загора преди минути. Съдия Ива Стефанова обясни, че всъщност присъдата е 5 години, но по закон тя автоматично се намалява с една трета, тъй като подсъдимият призна вината си и поиска съкратено съдебна процедура.
Времето, прекарано под домашен арест от подсъдимия от 3 юни насам, се признава за излежан срок от присъдата.
Сапунджиев трябва да излежи тази присъда при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, постанови още съдът. Той е лишен от правото да управлява моторно превозно средство за 5 години и трябва да плати 10 500 лева на ишците за адвокатски разноски, както и 965 лева разноски по делото.
Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативния съд в Пловдив. Прокурорът Румен Арабаджиков, който поиска 6 години и половина лишаване от свобода за Сапунджиев, побърза да напусне съдъбната зала, без да каже дали е удовлетворен от решението на съда.
Майката на Паоло Красимира Иванова коментира още в залата, че засега не знае дали ще обжалват и ще се посъветва за това с адвокатите си. Тя не можела да каже в момента и дали наложеното наказание на шофьора е малко или голямо, след като съдът го е определил точно такова. Преди делото тя се обяви за ефективна присъда в максимален размер.
Според първоначалното обвинение – убийство по непредпазливост на пешеходна зона, това можеше да бъде до 10 години затвор. В присъдата си обаче съдът оправда обвиняемия по това обвинение, като го промени на убийство по непредпазливост на кръстовище, тъй като въпросът за пешеходната зона в Стара Загора се оказа много сложен и неизяснен юридически казус. Според обвинението, по което съдът се произнесе, възможното наказание е от 2 до 6 години лишаване от свобода и в този смисъл бе наложено наказание от горната граница.
Обвиняемият Георги Сапунджиев вече е с мярка за неотклонение парична гаранция от 1500 лева, която предстои да влезе в сила. Той си тръгна от съдебната зала без да коментира, един от публиката му подвикна „Боклук!“. Адвокатът му Георги Георгиев каза пред „24 часа“, че първо ще се запознае с мотивите на съда за придъдата, преди да реши дали ще я обжалват в Пловдив.

COMMENTS

WORDPRESS: 0