3-ти март е, честваме 137 години от Освобождението на България

 Днес отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство. На 3 март 18

 Днес отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от турско робство. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века турско робство.  Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх. Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския идеал.
За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 година, а десет години по-късно 3 март е обявен за Национален празник на Република България. На Националния празник на България ще има чествания във всички градове у нас, както и на паметното място – връх Шипка.

COMMENTS

WORDPRESS: 0