Вижте дизайна на новата монета от 2 лева

Утвърден е дизайнът на нова разменна монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., информират от БНБ. При изработване на двете страни на разменната м

Утвърден е дизайнът на нова разменна монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., информират от БНБ.
При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.
Замяната на банкнотата от 2 лева с монета е нужна от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличното парично обращение, уточняват от БНБ.
Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след пускането в обращение през 2015 г. на новата разменна монета от 2 лева.
За нуждите на производството на разменната монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., БНБ ще открие обществена поръчка за доставка на монетни заготовки съгласно Закона за обществените поръчки, като самото отсичане ще бъде възложено на „Монетен двор“ ЕАД.

COMMENTS

WORDPRESS: 0