Пенсионерите без право на 25% за инвалидна добавка

Пенсионерите да нямат право на втора пенсия за инвалидност, а да получават само интеграционни добавки като социално подпомагане. Тази промяна в

Пенсионерите да нямат право на втора пенсия за инвалидност, а да получават само интеграционни добавки като социално подпомагане. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване предлага консултативният съвет към социалния министър Йордан Христосков.
В момента пенсионерите, освидетелствани от ТЕЛК, получават втора пенсия, която е в размер на 25% от социалната. Промяната обаче ще важи само за бъдещи пенсионери, а тези в заварено положение ще продължат да вземат по 2 пенсии.
Предвижда се ограничаване на възможността за инвалидна пенсия и на хора в трудоспособна възраст. При тях ще се въведе условието да имат платени осигуровки за поне 1/3 от стажа си, за да получат пенсия. В момента изискването е единствено да имат между 1 и 5 години стаж в зависимост от възрастта им. Ако тази промяна бъде приета, за инвалидна пенсия няма да се признават годините с т.нар. дарен стаж – войнишка служба, майчинство и студентство, обясниха от социалното министерство.
Експертите от КСООС мотивират предлаганата промяна с факта, че пенсиите за инвалидност поради общо заболяване са пенсии за трудова дейност, т.е. необходимо е хората да са работили през определен период от време и да имат реален осигурителен принос. Очаква се тази мярка да доведе до намаляване на разходите за инвалидни пенсии.
Ако бъдат орязани инвалидните пенсии, НОИ ще спести 7,3 млн. лв. още догодина. През 2016 г. ще бъдат спестени 20,7 млн. лв., а през 2017 г. – 34,2 млн. лв., обясниха от социалното министерство. В момента има 466  819 инвалидни пенсии, за които се харчат по 17 млн. лв. на месец. Годишно се отпускали около 35 хил. такива пенсии.
ТЕЛК и НЕЛК вече да не освидетелстват пенсионери, а само хора в трудоспособна възраст, предлага още консултативният съвет на Йордан Христосков. В момента 40% от минаващите през комисия са пенсионери, което много натоварвало работата им. Според разчетите промяната ще намали потока през ТЕЛК от 176-240 хил. души на година на 70-170 хиляди.
Инвалидността на хората в пенсионна възраст трябвало да се поеме от Агенцията за социално подпомагане, твърдят експертите в консултативния съвет.

COMMENTS

WORDPRESS: 0