Няма ебола в България! 25 контактни със завърналия се от Сиера Леоне били изолирани

Пациентът, приет във ВМА, не е болен от ебола, обявиха късно през нощта от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. 57-годишният

Пациентът, приет във ВМА, не е болен от ебола, обявиха късно през нощта от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

57-годишният пациент, български гражданин, търговец, беше приет вчера в инфекциозното отделение на Военномедицинската академия, тъй като проявяваше грипоподобни симптоми.
Мъжът е пътувал в Сиера Леоне, една от най-засегнатите от ебола западноафрикански държави. Прибрал се е преди сравнително доста време – три седмици, но инкубационният период на болестта е именно 21 дни.
Пациентът е имал хронични заболявания, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, които първоначално допълнително са замъглили картината на диагнозата му. В четвъртък следобед мъжът се почуствал особено зле и потърсил медицинска помощ в спешното отделение на болница „Токуда“.
След като бил прегледан и му били направени първоначалните изследвания, имало съмнение дали не става дума за малария. След информацията, че е пътувал неотдавна в Сиера Леоне, мъжът е бил изпратен под специален режим в клиниката на ВМА, единствената в България, която може да приема пациенти, заразени с ебола.
„Аз съм един от малкото българи, които са виждали болни от ебола – специализирал съм в Белгия, там, където са първите случаи на ебола в Европа.Не ми прилича много на ебола“, каза директорът на инфекциозното отделение във ВМА проф. Камен Плочев.
25 души, които са били в пряк или непряк контакт в мъжа, за когото се смяташе, че може и да сее е заразил с ебола, бяха изолирани при подходящите условия. След новината за отрицателната проба се очаква се те да бъдат пуснати съвсем скоро.

COMMENTS

WORDPRESS: 0