Полицейска операция “24 часа контрол на скоростта” започна от днес в страната

Полицейска операция "24 часа контрол на скоростта" започна от днес в страната. Акцията е по линия на Европейската мрежа на службите на пътна пол

Полицейска операция „24 часа контрол на скоростта“ започна от днес в страната. Акцията е по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (TISPOL) и ще продължи до 12 март, съобщиха от МВР вчера. Тя няма да обхване само част от 3-те бедстващи в снега области – Смолян, Кърджали и Хасково. Катаджиите ще следят с каква скорост карат шофьорите не само в населените места, по главните пътища и магистралите, но и по третокласната пътна мрежа. Скоростта е най-сериозната причина за тежки катастрофи и смърт по пътищата в Европа и е сред най-честите нарушения у нас.
Според статистиката само през м.г. заради несъобразена скорост са станали 2566 тежки пътни произшествия – 38% от всички тежки катастрофи. При тях са загинали 318 души (52% от жертвите) и са ранени 3293 души (39% от всички пострадали). През 2014 г. полицаите са засекли 123 067 нарушения на ограниченията за скоростта. През октомври м.г. за първи път у нас се проведе аналогична акция под името „Сигурни пътища“, уточниха от МВР.
Само от началото на месеца у нас са станали 132 катастрофи. При тях са убити 11 души и 161 са ранени. При поредната катастрофа във вторник вечер ауди излезе от завой на пътя Вълчедръм – с. Разград и се заби в дърво. По чудо няма жертви, ранен е 43-годишен мъж.

COMMENTS

WORDPRESS: 0