2300 безпризорни деца на бежанци дошли у нас

От началото на годината през мигрантските центрове у нас са минали близо 2300 деца без родител или роднина. Това стана ясно по време на форум, посвете

От началото на годината през мигрантските центрове у нас са минали близо 2300 деца без родител или роднина. Това стана ясно по време на форум, посветен на защита на правата на тези деца, организиран от омбудсмана Мая Манолова. Според нея ако това продължава със същите темпове, то до края на годината броят им може да надхвърли 4000. Това е два пъти повече в сравнение с 2015 година, когато те са били около 1880. Към момента децата без придружител у нас са 143. Стана ясно, че уточняването на техния брой е трудно, тъй като те често напускат центровете, преди още да е завършила процедурата за закрила. Така техните следи се губят. Най-много са децата от Афганистан, следвани от Пакистан, Ирак и Сирия. Хлапетата престояват в центровете средно между 1 и 3 седмици, след което с помощта на каналджии напускат страната. Така например при проверката на Манолова и експертите й в центровете са се натъкнали на данни за трафик и затова още днес ще подаде сигнал в ДАНС.

Омбудсманът поиска да се създаде и регистър на всички деца бежанци у нас, които са без придружител. Манолова предлага още да се създаде обособено защитено място, където да се настаняват децата, тъй като в центровете няма нужните условия. Честа практика е те формално да се прикрепят към някой възрастен, който не е техен роднина.

Омбудсманът предлага и законови промени, според които НПО -та да са тези, които да излъчват професионален представител на тези деца. Сега това задължение имат кметовете на общини или райони, където се намират центровете. При проверката са се натъкнали на куриозни случаи. Някои кметове отказват да назначат такива представители, а други пък са назначили куриера на общината да отговаря са всички деца в подопечния им център. В последствие този куриер напуска. Манолова предлага в наредба да се запишат и ясните задължения и отговорности на тези представители. От думите на омбудсмана стана ясно, че липсата на такива позволява за представители да се назначават дори хигиенистки.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0