23-годишната Ахлам Албашир е атентаторката от „туристическото сърце“ на Истанбул

23-годишната Ахлам Албашир е атентаторката от „туристическото сърце“ на Истанбул

23-годишната Ахлам Албашир е атентаторката. Родена е в Африн, Сирия. В Истанбул е пристигнала преди 3 дни. Тя е имала съучастник, който в момента се и

23-годишната Ахлам Албашир е атентаторката. Родена е в Африн, Сирия. В Истанбул е пристигнала преди 3 дни. Тя е имала съучастник, който в момента се издирва.
Това пишат турските медии. 6-ма бяха убити и 81 ранени при експлозия на пешеходния булевард „Истиклял“ в „туристическото сърце“ на Истанбул – „Бейоглу“, недалеч от площад „Таксим“. Близо 50 души са задържаните до този момент.
„Момичето е било предупредено, че трябва да умре в атентата, но тя е напуснала мястото, където вчера в 16.20 часа гръмна бомбата. Пред разследващите е обяснила, че след взрива е получила обаждане по телефона, в което е била инструктирана да пристъпи към самоубийство, за да не допусне залавяне от полицията“, сподели истанбулския журналист, отразяващ събитията.
От 17.00 часа вчера до 06.00 часа интернетът в южната съседка е бил спрян, заради опасения от кибератаки или нови взривове.
Медувременно турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, обяви, че извършителката е щяла да бъде отведена в Гърция, ако не е била заловена от турските власти.
Операциите (по случая) продължават, добави Сойлу.
Министърът посочи още, че при техническото подслушване след нападението терористичната организация е издала инструкции терористката да бъде убита.
„Те имаха план да убият терористката и да ни попречат да разкрием цялата мрежа. Но нашите сили за сигурност не позволиха въпросът да бъде прикрит“, каза той, добавяйки, че е задържано и лицето, натоварено със задачата да я ликвидира.
Турция отказа да приеме съболезнованията, изразени от Съединените щати по повод на вчерашния атентат в Истанбул, при който загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени, предаде турската частна телевизия НТВ.

„Не приемаме, отхвърляме изказаните съболезнования от американското посолство“, заяви министър Сюлейман Сойлу.

COMMENTS

WORDPRESS: 0