Решават за банка „Виктория“ до 22 ноември

Бъдещето на Търговска банка "Виктория" ще бъде решено до 22-ри ноември, съобщиха от БНБ, цитирани от БНР. Търговска банка "Виктория" е 100% соб

Бъдещето на Търговска банка „Виктория“ ще бъде решено до 22-ри ноември, съобщиха от БНБ, цитирани от БНР.
Търговска банка „Виктория“ е 100% собственост на КТБ, чийто лиценз бе отнет вчера. Придобиването на „Виктория“, тогава под името „Креди Агрикол България“, стана възможно в началото на май с разрешение на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, на който по-късно бе повдигнато обвинение именно заради казуса с КТБ. При придобиването общо акциите с право на глас от капитала на „Виктория“ бяха за над 92 млн. лева. След по-малко от два месеца Корпоративна търговска банка бе поставена под специален надзор, а два дни по-късно – и дъщерната й банка.
В различните варианти, които бяха обмисляни за спасяването на банковата група, се говореше за разделяне на добра и лоша банка, тъй като надзорните данни показват, че „Виктория“ е жизнеспособна и може да бъде оздравена.
Обмисляше се също така и продажбата на кредитния портфейл на „Виктория“. Затова засега решението за съдбата й остава неясно до 22-ри ноември, когато изтича специалният надзор. Ако отнемат лиценза ?, гарантираните влогове ще бъдат изплатени. В банката има гарантирани спестявания за около 55 млн. лева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0