22 млн. лв. са преведени авансово на няколко фирми за реновиране на физкултурни салони

22 млн. лв. са преведени авансово на няколко фирми за реновиране на физкултурни салони

Близо 22 милиона лева са били преведени авансово на няколко фирми по 26 договора за реновиране на физкултурни салони в цялата страна. Това заяви м

Близо 22 милиона лева са били преведени авансово на няколко фирми по 26 договора за реновиране на физкултурни салони в цялата страна. Това заяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов, пояснявайки, че всички те са сключени в рамките на няколко дни през декември миналата година, и всички те са със специални анекси, чрез които се обезсилва държавата в опитите и да си върне парите.

Министърът заяви, че някои от обществените поръчки са правени без конкурси, а където е имало конкурси, са били с един човек. Част от договорите са сключени с дружества, зад които стоят едни и същи лица.

Той призна, че би било добре парите, раздадени по договорите, да се върнат на държавата, но допълни, че не е ясно по какъв механизъм може да стане това. Причината е, че вместо банкови гаранции, договорите са със застрахователни полици, които обаче не са прикрепени към анексите. Кузманов призна, че по обектите, които фигурират в договорите, все още няма започната дейност.

Той заяви още, че министерството е пуснало поръчка за избор на надзорни фирми, с които самото то да може да контролира тези дейности.

Министърът за пореден път се оплака и от работата на Спортния тотализатор, за това, че не подава данни към Националната агенция за приходите.

Неговият заместник Росен Барчовски допълни, че за финансиране на олимпийската ни делегация в Токио министерството е отпуснало на Българския олимпийски комитет общо 800 000 лева.

Тази седмица в спорта започва проверка и от Сметната палата, заключи Кузманов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0