22-годишният шофьор, убил Милен Цветков, остава в ареста

22-годишният шофьор, убил Милен Цветков, остава в ареста

Софийският градски съд определи мярка "задържане под стража" срещу Кристиан Николов, който причини тежката катастрофа на 19 април, в която загина журн

Софийският градски съд определи мярка „задържане под стража“ срещу Кристиан Николов, който причини тежката катастрофа на 19 април, в която загина журналистът Милен Цветков.

Заради въведеното извънредно положение в страната делото за взимане на мярка срещу обвиняемия се гледаше по скайп.

От Софийската градска прокуратура поискаха задържане под стража – заради вероятността от укриване и повлияване на свидетели.

Съдът уважи искането с мотивите, че Кристиан Николов може да се укрие, тъй като той учи висше образование в Германия.

Когато извършителят не желае общественоопасни последици или не би искал да настъпят, но нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. има евентуален умисъл, са в мотивите си съдия Мина Мумджиева. Употребата на упойващи вещества има особено значение за Николов. Изводът за това е тяхната разнородност и именно това прави специфичността на случая, посочи още съдът и допълни, че няма гаранции, че той ще се въздържа от употреба на подобни вещества извън ареста

Защитата на 22-годишния Николов изтъкна, че поради липсата на разпознаване на водача на Ауди Q7, както и поради липсата на лицево разпознаване от видеата от мястото на кастрофата, събраните доказателства не са достатъчни, за да се определи, че именно задържаният е причинил ПТП-то.

В хода на делото обаче стана ясно, че именно Николов е отказал да бъде разпознаван и да предостави ДНК за анализ.

Това няма да попречи бъдещо разпознаване по снимка, посочи съдията.

От своя страна задържаният помоли съда да не бъде вземана най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, защото няма опасност да се укрие или да повлияе на свидели. Той поиска да му бъде дадена възможст да продължи образованието си.

Според адвоката на задържания действията на очевидците по оказване на първа помощ са били неадекватни – извадили журналиста от колата, завели го до тротоара, въртели му глава, извършили сърдечен масаж и поставили тялото му в неправилно положение. По думите на защита описанието на Никилов от свиделите е като на почти всяко младо момче. Адвокатът поиска свобода за Кристиан или по-леки мерки за неоклонение – парична гаранция или домашен арест.

Според прокурора са разпитани свидели-очевидци, които са описали външния вид на водача на Audi Q7.

Един от свиделите – служител на „Метрополитен“ е описал подробно катастрофата и дори дрехите, с които са били лицата в колата, причинила тежкото ПТП.

Друг свидетел е описал подробно травмите по тялото на Цветков и разказал, че журналистът е бил с колан. В колата му, след удара, се е активирал и еърбек.

Разследването показа, че 22-годишният мъж е шофирал под влиянието на 4 вида наркотици – амфетамин, канабис, кокаин и бромазепам (лексотан).

Майката на задържания е заявила, че синът й често използва колата.

Решението не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

COMMENTS

WORDPRESS: 0