Служебният премиер: Спряхме чистката на кабинета „Орешарски“, уволнили сме 218 души

Спряхме чистката на кабинета „Орешарски". От това бяха продиктувани смените на хора, които направихме. Уволнили сме 218 души, а бройката нараств

Спряхме чистката на кабинета „Орешарски“. От това бяха продиктувани смените на хора, които направихме. Уволнили сме 218 души, а бройката нараства до 400 с лицата, които сами са напуснали. Пак ще кажа, че спряхме чистката „Орешарски“. Ние възстановихме на постове редица професионалисти, за да продължи работата, която бе прекъсната преди една година. Това обяви служебният премиер Георги Близнашки в специално интервю за БНТ и БНР.
Служебният премиер добави още, че според него смяната на областните управители се е отразила добре. „Не смятам, че сме отишли далеч със смяната на областните управители. Просто след евровота имаше нова ситуация. После стана така, че част от областните управители влязоха и листите като кандидати на партии. Това не е нормално според мен. Нямаше как хора в предизборни листи на висок пост да излязат в отпуск и ако не влязат в парламента, да се върнат на мястото си. Това говори за ниска политическа култура“, обясни мотивите си за рокадите служебният премиер.
Георги Близнашки каза още, че през другата седмица Министерски съвет ще отпусне още 20 млн. лева в помощ на пострадалите региони от различни природни бедствия.
„Първите 50 млн. лева са в помощ на Варна, Добрич и Мизия. Още 20 милиона ще отпуснем на последното, надявам се, заседание идната седмица. Изпратихме и апликации за над 300 млн. евро помощ от Европейската комисия, но получихме едва 10 млн. евро. Становището на ЕК бе, че сумата е такава, защото наводнения имаше в Сърбия и други близки до нас страни. Искам да изразя благодарността си към Българския червен кръст, които много помогна“, обясни той.
Близнашки призна, че инцидентът в Горни Лом му е дошъл като гръм от ясно небе. „Що се отнася до действията на държавните институции, те са предупреждавали многократно за нарушенията в Горни Лом. Може само да се каже, че където интересите са големи, лесно се прекрачва вратата на закона. Не смятам, че моето присъствие там бе нужно. Там бяха хора от правителството в лицето на Йордан Христосков, министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Аз съм против на това да се струпат много отговорни фактори на едно място. Хората, които можеха да действат оперативно, бяха там. Просто всеки си гледаше работата“, каза още той.
Накрая Близнашки сподели, че не го блазни да се занимава с политика и ще се отдаде на работата си като преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0