Потвърдено на втора инстанция: Убиецът на банкерката от Бургас ще лежи 20 години в затвора

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на бившия военен Любомир Симеонов, който на 23 септември  м.г. уби с един изстрел в сърцето Па

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на бившия военен Любомир Симеонов, който на 23 септември  м.г. уби с един изстрел в сърцето Павлинка Йовчева, шеф на дирекция „Дребно банкиране“ в УниКредит Булбанк Бургас.
Магистратите отхвърлиха жалбата на Симеонов за по-малко наказание, както и искането на близките на жертвата за доживотна присъда.
„Предвид изложеното, апелативният съд намира, че така определено наказанието на подсъдимия е най-подходящото и съответно на извършеното престъпление, най-справедливо“, се казва в решението от 17 ноември.
 Наказанията „доживотен затвор“ и „доживотният затвор без замяна“ са приложими, само ако престъплението е изключително тежко, допълват магистратите. Според тях „в настоящия казус наказанието „доживотен затвор“ ще бъде несъразмерно тежко за конкретното деяние и дееца, а данните за личността на подсъдимия Симеонов не налагат изолирането му до края на живота в затворнически условия“.
На заседанието на 7 октомври второинстанционият съд разпита двама нови свидетели. Техните фирми са партнирали на Симеонов в подготовката на проект, с който е спечелил държавна субсидия, и по който е търсил съфинансиране от банка – работодател на убитата, но е имал спънки при получаването й.
Адвокатката на Симеонов – Ваня Радиева настоя за допускане на повторна психиатрично-психологическа експертиза на Симеонов и за събиране на допълнителни писмени доказателства. Съдът обаче отхвърли това.
Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас заяви, че не поддържа протеста на Окръжна прокуратура – Бургас срещу наложеното на Симеонов наказание, а жалбите на страните намира за неоснователни.
С решението си от 17 ноември Апелативният съд  в Бургас потвърди и пълния размер на исковете – общо 300 хил. лв. – за съпруга и двете деца на убитата Павлинка.
Най-вероятно и двете страни ща обжалват присъдата пред ВКС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0