Почина Александра, която падна от 2 етаж на социален дом

10-годишната Александра, която падна от 2-рия етаж на дома за деца с умствени проблеми в Берковица, е издъхнала в неделя вечерта в реанимацията

10-годишната Александра, която падна от 2-рия етаж на дома за деца с умствени проблеми в Берковица, е издъхнала в неделя вечерта в реанимацията на монтанската болница, съобщиха от ръководството. Детето беше в особено тежко състояние – черепно – мозъчна и гръдна травма. Претърпя три животоспасяващи операции, но въпреки това изпадна в мозъчна смърт.
„Грешка на екипа, който работи в дома, е причина за трагедията. Кой точно е виновникът установява полицейското разследване“, каза директорът на регионалната социална социална служба в Монтана Стефка Александрова, цитирана от „Конкурент“.
Александра бе едно от петте деца под 18-годишна възраст в Берковски дом. Тя живееше в една стая с още три момиченца, едното – сестричката й Петя. Двете момиченца трябваше да бъдат изведени в център за настаняване от семеен тип в Плевен, но сградата не била готова.
„Усилено тече процесът по извеждането на децата от специализираната институция. Те са само пет. Останалите 40 обитатели са възрастни хора. Работещите в дома нямат право да твърдят, че са натоварени. Грижат се за пет малки деца. Не е редно да използват и твърдението, че не се справят“, подчерта Александрова. Малката Александра е от многодетно семейство. Всичките й братя и сестри живеят в институции.
„Предложихме Александра и сестра й да бъдат настанени в монтански център, защото имаме свободни места. От Агенцията за закрила на детето, разпределиха нея и сестра й за Плевен с мотива, да са по-близо до майката“, допълни Стефка Александрова.

COMMENTS

WORDPRESS: 0