Работим за държавата до 2 май

През 2015 г. работещите българи ще успеят да се издължат на държавата на 2 май и едва след това ще започнат да работят за себе си, показва анали

През 2015 г. работещите българи ще успеят да се издължат на държавата на 2 май и едва след това ще започнат да работят за себе си, показва анализ на Института за пазарна икономика. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – по-света е известна като Tax Freedom Day.
„През 2014 г. бюджетът на държавата беше сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата иззема от гражданите, съвсем не достига за да бъдат покрити държавните харчове“, отбелязват експертите.
Според тях от 2 до 13 май данъкоплатците ще бъдат наглед „освободени“ от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. „Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г.“, продължават от института.През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в Бюджет 2015.
Най-много дни през 2015 г. ще бъдат отделени за да се попълнят приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са нужни 19 дни. За осигуровките ще трябват 30 дни – 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.
Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 8 дни ще се работи, само за да се платят държавните и общински такси.

COMMENTS

WORDPRESS: 0