Загиналите при атаката в музей „Бардо“ са 19, взелите заложници ислямисти са ликвидирани

Министър-председателят на Тунис Хабиб Есид обяви, че загиналите при атаката в музей „Бардо" са 19. 17 от тях са туристи. Сред тях има испанци,

Министър-председателят на Тунис Хабиб Есид обяви, че загиналите при атаката в музей „Бардо“ са 19. 17 от тях са туристи. Сред тях има испанци, германци, италианци, поляци и един тунизиец, съобщава Би Би Си. Досега се смяташе, че загиналите са само 8, а 22 туристи са ранени. Сред тях има двама граждани нас Тунис.
Повече от два часа десетки туристи, предимно европейци, прекараха в плен на двама въоръжени ислямисти в музея „Бардо“ в столицата на Тунис. Докато бяха вътре, някои от тях успяха да направят снимки и да ги качат в Туитър. След операция на силите за сигурност, нападателите бяха ликвидирани, а заложниците – освободени. Загиналият тунизиец е служител на реда. След като стана ясно, че е ранен един италианец, външното министерство на Италия съобщи, че в района е имало още около 100 техни граждани, които са били евакуирани от силите за сигурност. 
Националният музей „Бардо“ е наричан бижуто на тунизийското културно наследство. Помещава се в дворец от 19 век в съседство с парламента. Освен с изключително ценните си културни и исторически експонати, той е значим и с важното си местоположение – в сърцето на град Тунис.
Президентът на Франция Франсоа Оланд изрази солидарността на страната си с Тунис след нападението. В кратък телефонен разговор със своя тунизийски колега Беджи Каид Есебси, Оланд изрази „солидарността на Франция с тунизийския народ в този много тежък момент“, съобщава близък от държавния глава източник. На снимките: Сред заложниците е имало и деца
Снимки: Reuters

COMMENTS

WORDPRESS: 0