След наводненията иде студ до минус 17 градуса

Студ нахлува след наводненият у нас, като пикът на мразовитите дни и нощи ще бъде от 9 до 11 февруари. В Смолян, Монтана, Габрово, Перник и Раз

Студ нахлува след наводненият у нас, като пикът на мразовитите дни и нощи ще бъде от 9 до 11 февруари. В Смолян, Монтана, Габрово, Перник и Разград температурите ще падна от минус 14 до минус 17 градуса през нощта, а дневните в тези райони ще бъде от минус 8 до минус 11. Това показва прогнозата на Sinoptik.bg, съобщава „Монитор“.
Все още остава бедствена обстановката в редица райони на Източна и Южна България. Преливат реки и язовири, хората в застрашените места са евакуирани. Продължава да е в сила бедственото положение за общините Девин, Дългопол, Аврен, Тополовград, Боля­рово и Бургас, а за град Стра­жица то е отменено.
13 млн. лева са щетите по пътната инфраструктура само от свлачищата, обяви вчера при посещението си в Благоевградско регионалният министър Лиляна Павлова.
Месец февруари ще премине през нови сензационни аномалии във времето, съобщават синоптиците от БАН.
Сняг ще вали на 9 и 14 февруари
След 16 февруари живакът трайно ще тръгне нагоре и ще надхвърли пролетните 17°. През уикенда ще има променлива облачност. В неделя се очаква времето да стане доста по-студено и на места да превали слаб сняг.
Обстановката на територията на областите Бургас, Благоевград и Кърджали постепенно се нормализира, ситуацията остава сериозна в областите Добрич, Варна, Ямбол и Хасково, съобщават от МВР.
В Област Добрич продължава контролираното изпускане на язовир „Одринци“ с дебит от 2 куб. м в сек. Вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че е възможно евакуацията на двете добрички села Одринци и Долина да продължи няколко дни. Над 350 души от двете селища се евакуират заради опасност от преливане на язовира.
В Област Варна към момента варненските по­­жарникари и спасители участват в локализиране и ликвидиране на 12 произшествия. Основно се отводняват къщи и дворове в селата Гроздьово, Синдел и Изворник и в гр. Дългопол. Осигурено е дежурство по поречието на река Камчия. Язовирите „Цонево“ и „Камчия“ преливат, а от язовир „Тича“ се извършва контролирано изпускане.
В област Бургас няма затворени пътища на територията на областта. Пре­ливат язовирите „Ясна Поляна“ и „Ново Пани­чарево“.
В област Смолян остава в сила бедственото положение в община Девин. Не са постъпили нови сигнали за наводнени площи. Продъл­жава работата по разчистване на свлачищата и осигуряване на достъп до всички населени места в района. Все още екип от водолази издирва мъж и жена, чиято кола падна преди два дни в р. Девинска.
В област Ямбол пожарникари извършват дейности по отводняване в град Ямбол и селата Завой и Попово. Към момента нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е 472 см при критично ниво от 560 см, а при Елхово е 402 см при критично ниво от 395 см
В Област Силистра екип на РСПБЗН-Дулово е участвал в отводняването на къщи в село Долец.
Залети са помпени станции в района на община Аксаково, в районите на Момчилград и Свиленград, залято е и складово помещение за храни в психиатричната болница.
Общините ще осигуряват работа на трайно безработни лица, като ги включват в дейности по отстраняване на последиците от наводнения и други бедствия у нас през тази година.
Кметовете ще плащат половината от минималната работна заплата за този вид труд за 4-часов работен ден, а средствата ще бъдат осигурени от държавата чрез Националния план за действие по заетостта, пише още „Монитор“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0