Родители поискаха арест за 17-годишната си дъщеря, за да я спасят от наркотиците

Родители от Сливен се чувстват безпомощни при отглеждането на 17-годишната си дъщеря Симона. Според тях детето им е зависимо от наркотици и зато

Родители от Сливен се чувстват безпомощни при отглеждането на 17-годишната си дъщеря Симона. Според тях детето им е зависимо от наркотици и затова трябва принудително да бъде лекувано. Тинейджърката, от своя страна, ги обвинява в родителски тормоз, разказва bTV.
До лятото на миналата година Симона била като всяко друго дете – поне за родителите си. Ходела на училище, не закъснявала, била добра ученичка. Промяната дошла внезапно. Под влияние на лоша среда и приятели, детето им посегнало към наркотиците.
„Тя е агресивна, въобще не ни слуша, на училище не ходи. Вкъщи не стои, постоянно бяга“, разказа бащата Иван Георгиев. „Три пъти е обявявана за общодържавно издирване“, допълни майката Мария Георгиева.
За Симона обаче по-важна е предисторията на случващото се. Твърди, че наркотиците били изход от самотата и родителския тормоз, на който била подлагана с години. „Докато спях, тя си сложи ръката на шията ми и започна да ме души. Аз не можех да ѝ махна ръката и последва сигурно един час гонене из апартамента. „Ела тука, другият път ще взема ножа…“, твърди Симона. „Момичето беше изключително разстроено, много изплашено, с разрошена коса и видими следи от насилие около врата“, разказа пред bTV адвокатът на ученичката Миглена Данчева.
През последните месеци Симона често бяга от къщи. Родителите й я обявяват за издирване, връщат я, но тя отново бяга. Затова те се чувстват принудени да помолят полицията да я задържи, за да бъде лекувана от наркозависимост. И тук версиите на родителите и на детето се разминават.
„Те ме заведоха веднага на психиатър, защото имам заведено дело за принудително лечение“, посочи момичето. „Има дело, за да започне принудително лечение за наркотиците. Затова трябваше да има преглед от психиатър, не защото е психично болна“, обясни бащата.
В едно обаче двете страни са категорични – че институциите не помагат – нито на Симона, която твърди, че е малтретирана с години, нито на родителите й, които казват, че искат само да спасят детето си.
„Ние не знаем как да реагираме, те може би трябва да знаят, но се оказа, че знаят по-малко от нас“, твърдят родителите. „Срещнах се само с една жена от „Закрила на детето“, но тя не ми помогна“, каза и Симона. От два дни ученичката е върната вкъщи от родителите си, според нея – принудително. Социалните служби са преценили, че най-добрият вариант е момичето да бъде настанено при баба си. Родителите са скептични,че това ще я отдели от лошата среда.
„Искам да стана лекар, но не знам дали след всички тези неща ще успея въобще да си възвърна нормалния живот“, сподели Симона. Тя е категорична за едно – че може сама и без лечение да се откаже от наркотиците.

COMMENTS

WORDPRESS: 0