16 българи са поискали да сменят пола си за последните 4 години

Само 16 българи са поискали да сменят пола си за последните 4 години, показва проверка в районните съдилища у нас. Това прави по трима души на годин

Само 16 българи са поискали да сменят пола си за последните 4 години, показва проверка в районните съдилища у нас. Това прави по трима души на година.

Това е доста скромно „постижение“ на фона на случващото се в други европейски държави. В Ирландия например, която е с по-малко население от България – 4,7 млн. души, само през миналата 2016 г. 28 души са получили финансиране от ирландската Здравна каса за операции за смяна на пола.

В България не се води статистика за това колко души сменят пола си, а клиниките, които извършват такива операции, не са задължени да съобщават за тях.

Транссексуалният обаче може да поиска по съдебен ред да регистрира промяната на пола. Това са го направили 16 души през последните 4 години.

Най-много минават под дъгата в София и Варна. За последните няколко години в Софийския районен съд са образувани 12 дела, като три от тях са висящи, а три от молбите за смяна на пола са били отхвърлени.

В морската столица са регистрирани 7 случая на промяна на пола. Молбите на всички да станат от жена мъж и обратно са уважени.

Две са делата в Стара Загора, а едно в Хасково.

Според неправителствени организации обаче броят на българите, сменили пола си, е далеч по-голям. Първата такава операция у нас е направена през 1992 година в Ардино.

Смяната на пол не е лесна. Самият процес може да надхвърли 2 години, твърдят лекари. Тарифите са между 5000 и 12 000 евро.